Аеродроми за годину опслужили 1,7 милиона путника

Приходи Ааеродрома Црне Горе током првих шест мјесеци су 150% већи у односу на исти период прошле године и износе преко 12 милиона еура.

Ниједан лет током ове сезоне, за сада, није отказан јер су Аеродроми Црне Горе били спремни да опслуже ваздухоплове. Упркос кризним временима, у посљедњих годину, на оба аеродрома услужено је преко милион и седамсто хиљада путника, поруке су предсједника Одбора директора, Елдина Добарџића и извршног директора Горана Јандреоског са свечаности поводом Дана Аеродрома Црне Горе који се обиљежава 23. јула.

Предсједник Одбора директора Елдин Добарџић је нагласио да рад АЦГ најбоље осликавају бројке.

-У посљедњих годину, на оба аеродрома имали смо преко 11 хиљада летова и опслужили смо преко миллион и седамсто хиљада путника. Све наше службе су, без изузетка, и даље на највишем нивоу пословања. И док се свијет суочава са отказивањем летова, ми у Црној Гори дочекујемо нове партнере. За пар дана ћемо дочекати први авион компаније Флyнас који ће стићи из Ријада, али и први лет националне компаније из Каира, објаснио је он.

Извршни директор, Горан Јандреоски напоменуо је да Аеродроми Црне Горе послују искључиво од сопствених прихода без коришћење мјера државне помоћи, субвенција или сличних видова подршке.

-Самостални смо, не издржава нас нико и сами плаћамо своје рачуне. Наши приходи током првих шест мјесеци ове године су 150% већи у односу на исти период прошле године. Од јануара до краја јуна 2022. године приход Аеродрома Црне Горе износи преко 12 милиона еура, а у истом периоду прошле године био је испод пет милиона, казао је он.

Јандреоски је истакао и да су АЦГ од почетка године, у опрему, развој у унапређење људских ресурса уложили око три и по милиона еура. Ипак, он је скренуо пажњу на проблеме са бирократијом која „кочи” и реализацију неких једноставних послова попут реконструкције кровова и климатизације које се не приводе крају иако АЦГ има новац за ту намјену.

-Проблеми који нас тиште годинама, а нерјешиви су и кад имамо новац да их елиминишемо, упућују на генералну потребу за бржом, једноставнијом бирократијом. У том смислу, очекујемо вјетар у леђа и од Владе Црне Горе и Министарства капиталних инвестиција који оправдано имају велика очекивања од нас, навео је Јандреоски.

Он је оцијенио да је пред нама једна од најважнијих и најосјетљивијих тема о којој одлучује Влада Црне Горе.

-Међу запосленима АЦГ, а и међу нашим међународним партнерима на све четири стране свијета, имате саговорнике са завидним знањем и различитим искуствима, у процесу доношења коначне одлуке о томе да ли ће држава, односно сви њени грађани, уложити од 200 до 300 милиона еура у модернизацију Аеродрома Црне Горе или ће се тражити друго рјешење у виду концесије. Та одлука, у оба случаја, мора бити промишљена и базирана искључиво на ономе што је добробит сваког становника Црне Горе, закључио је Јандреоски.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here