Абазовић: Аранжманом са Србијом дуг Института биће умањен за 25%

Дритан Абазовић, премијер у техничком мандату

Иако је закључак јучерашње тематске конференције „Дијалогом за спас Института Др Симо Милошевић“ да се Дритану Абазовићу упути допис са иницијативом да најкасније до краја следеће седмице организује састанак искључиво посвећен Институту, премијер у техничком мандату данас са тиме није упознат.

Одговарајући на питања новинара поводом ове теме, Абазовић је казао да ће се дуг Института смањити аранжманом са Владом Србије, односно Републичким фондом за здравствено осигурање те земље.

– Прошли смо ту фазу која ће помоћи да се репрограмом дуг умањи за 25%, што је био договор министара финансија Црне Горе и Србије. Мислим да ће то бити потписано јако брзо – наводи он.

Остаје проблем дугорочног рјешавања ситуације у Институту Игало, али до конституисања Скупштине Црне Горе тај посао не може почети, сматра Абазовић.

– Једна опција је да ми купимо акције мањинских акционара, али за то нам је потребан Парламент, јер морамо да имамо или ребаланс или нови буџет. То је једна варијанта, чисто да знају радници. Друга је да се опет одлучимо за неки аранжман, у којем би држава продала своје, за шта ја лично нисам. Поштоваћу сваку одлуку Владе, али мој је став да ми треба да идемо са првом варијантом, како би Институт ушао у систем јавног здравља – казао је Абазовић.

Подсјећамо, Унија слободних синдиката Црне Горе и Синдикална организација Института, организовале су тематску коференцију на којој је оцијењено је да Институт “Др Симо Милошевић” Игало (Институт) са 74 година традиције, од чега 40 година присутности на европском тржишту, нема алтернативу, те да као рехабилитациони, превентивни, едукациони, научноистраживачки центар и као наставна база Медицинског факултета заслужује ефикасно, трајно и одрживо рјешење.

Да би Институт требало да остане у државном власништву готово је јединствен став свих учесника конференције.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here