ПОДРШКА ФИЛМУ ИВАНА МАРИНОВИЋА И ОД ФИЛМСКОГ ФОНДА САВЈЕТА ЕВРОПЕ

Нови филм редитеља Ивана Мариновића, „Живи и здрави”,  црногорска већинска копродукција  на засиједању Управног одбора филмског фонда Савјета Европе Euroimages  подржан  је са 139 хиљада еура.

Овај пројекат окупља Црну Гору, Србију,  Чешку, Хрватску, и Сјеверну Македонију, а реализован је у сарадњи са мањинским копродуцентима „Analog vision“ (Чешка), „Kинорама“ (Хрватска), „Sense Production“ (Србија) и „Kруг Филм“ (Сјеверна Македонија).

-Током развоја пројекта „Живи и здрави“, Еуримаж је био циљ коме смо од почетка стремили,  каже Мариновић, а информишу из Филмског центра црне Горе.

-Поред очигледног финансијског импулса, успјех на Еуримажу нас двоструко обавезује: са једне стране ушли смо у елитну групу европских филмских пројеката и тиме подигли љествицу, а са друге то значи и да су очекивања од филма још већа. Дугујемо велику захвалност свим копродуцентима и сарадницима на свему што је до сада постигнуто, као и нашем представнику у Еуримаж комисији Сехаду Чекићу, јер наш успјех такође подразумијева и да је он успјешно одбранио пројекат у заиста тешкој конкуренцији, рекао је Мариновић.

Подсјетићемо, филм “Живи и здрави” су такође подржали  Филмски центар Црне Горе за развој сценарија, развој пројекта и производњу,  Филмске агенције Сјеверне Македоније, Чешког филмског фонда, Филмски  центар Србије и Хрватски аудиовизуални центар, а добио је и  подршку за развој  потпрограма MEDIA Kреативне Европе и  мреже SEE Cinema Network.

На  засиједању фонда Еуримаж   Филмски центар Црне Горе представљали су Сања Јовановић и Сехад Чекић, директор Центра, који је оцијенио да  успјех пројекта „Живи и здрави” на врло компетитивној сесији Еуримажа говори како о квалитету пројекта, тако и о угледу и видљивости црногорске кинематографије.

-У години изузетних изазова, подршка Еуримажа за црногорски пројекат додатно потврђује правилне изборе које правимо и раст који је једноставно регистровати. Уз лијепе вијести, које скоро па свакодневно доносе црногорски филмски ствараоци, јасно је указати на новоосвојене професионалне стандарде, динамичност у сектору, као и атрактивност филмских прича које стижу из наше земље. Надамо се да је и ово један од битних доказа да је улагање у кинематографију један од најбољих промотера културе и државе, уопште, коментарисао је Сехад Чекић а објављено је на Порталу Филмског центра Црне Горе.

Премда  је пандемија короне донекле успорила припреме , снимање филма је планирано у Боки   и требало би да буде уавршено  током ове  године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here