Zaljubljeni u Herceg Novi

Da je Herceg Novi više od turističke destinacije svjedoči bračni par Rode iz njemačkog grada Flensburga. Oni su se zaljubili u grad i odlučili da u njemu žive jedan dio godine.

Kako piše Mark Rode (Marc Rohde), redovno čita portal Radio televizije Herceg Novi, kako ne bi propustio ni jednu informaciju iz svog drugog doma.

Mark Rode

– Od prošlog ljeta posjedujemo mali stan u Igalu i želimo da u njemu živimo tri mjeseca godišnje. Impresionirani smo opuštenom atmosferom i posjetili smo mnoga mjesta na crnogorskom primorju i u Boki. Herceg Novi nam se svidio zbog fantastične lokacije, zaštićen je unutar zaliva, ali se ne osjećamo stisnuto kao u unutrašnjem dijelu, jer se pogled pruža na otvoreno Jadransko more – navodi on.

Grad su posjetili nekoliko puta do sada i u njemu se osjećaju kao kod kuće. Preferiraju proljeće i jesen, jer, kako kaže, ljeto je pretoplo i previše je gužve za njihov ukus.

– Obično stignemo preko aerodroma u Dubrovniku. U gradu se dobro snalazimo bez automobila, jer s jedne strane, živimo u centru, a sa druge autobuski prevoz je redovan tokom dana i nije skup – piše nam Mark.

Kulinarstvo, sport i kultura

Nedeljom vole da posjete Portonovi i jedan od njihovih omiljenih restorana u rizortu. Preferiraju šetnje između Meljina i Sutorine, osim tokom vrelih ljetnjih dana. Omiljena mjesta za obroke su im na Šetalištu, ali i na Trgu Nikole Đurkovića i na Belavisti.

– Nismo samo entuzijastični prema restoranima, već i prema kulturnim i sportskim ponudama grada. Na primjer, vrlo brzo smo postali navijači OK Herceg Novi, a volimo i vaterpolo tim Jadran. Bazen odmah pored mora ambijent je koji je neuporediv i vredi ga posjetiti samo iz tog razloga. Neobično nam je da su ulazi na sportske manifestacije besplatni, jer toga u Njemačkoj nema. Ulaz je bio besplatan čak i na rukometnu utakmicu Lige Evrope između Cetinja i Flensburga – navodi Mark.

Ljetnji koncerti u Igalu za njih su fenomenalno iskustvo, a jesenas su vidjeli i nastup regionalne pjevačice Ljupke Stević u jednom pabu u Igalu.

– Vrlo smo uzbuđeni zbog Praznika mimoze, koji ćemo ove godine posjetiti prvi put – ističe Mark.

Ljubazni ljudi

Za sada, kako navodi, razumiju tek po koju riječ našeg jezika, ali su već upoznali veliki broj veoma ljubaznih ljudi.

– Upoznali smo takođe dosta pouzdanih i tačnih osoba. Čak i ako neko ne može lično da nam pomogne, uvijek će znati nekoga ko može. To je još jedna stvar koju volimo kod Herceg Novog: svi ljudi se međusobno poznaju i imaju veoma ličnu međusobnu interakciju. Ovdje u njemačkim gradovima sve je anonimno, dok Herceg Novi kombinuje urbanu infrastrukturu sa porodičnom atmosferom. To je miks u kojem zaista uživamo. Takođe, srećemo mnoge goste i mještane iz drugih država, što je vrlo uzbudljivo – priča Mark.

U zaleđu im je bilo teško da se na engleskom jeziku sporazumiju sa žiteljima, ali u gradu to prolazi veoma lako.

– Svjesno smo tražili gdje lokalci i posjetioci poput nas zajedno žive, i gde se dešava nešto čak i van turističke sezone. Radujemo se mnogim budućim boravcima jer još uvijek imamo mnogo toga za otkriti – kaže Mark.

U Herceg Novom kao kod kuće

U povratku za Njemačku obavezno nose jednu ili dvije boce vina sa Savine, kao i žvakaće gume, koje su znatno jeftinije u Crnoj Gori nego u njihovoj zemlji. Međutim, začuđujuće su im visoke cijene nekih proizvoda za ličnu higijenu i određene vrste hrane.

Ali slika sa motivom Sat kule umjetnice Viktorije Astakove, koja živi u Herceg Novom, okačena je na njihovom zidu u Flensburgu.

Vizije

– Ako bih mogao da zaželim tri stvari od  dobre vile, to bi bila metro veza od aerodroma Dubrovnik do buduće autobuske stanice u Igalu, jeftina trajektna veza za putnike tokom cele godine od Igala preko Škvera do Porto Montenegra, i na mjestu nekadašnjeg Hotela Igalo, izgledala bi izuzetno dobro opera. Mi bi bili sigurna podrška našoj prijateljici Petri Radulović, operskoj pjevačici iz Kotora – zaključio je Mark u pismu Radio televiziji Herceg Novi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here