Škola bioinformatike u Herceg Novom

U organizaciji NVO Bioinformatika, u Srednjoj mješovitoj školi „Ivan Goran Kovačić“ danas će biti završena škola bioinformatike koja je ove godine namijenjena srednjoškolcima.

Ovo je treći put da se škola bioinformatike organizuje u Herceg Novom, kazala je u ime organizatora, predavač Katarina Elez.

-Ideja je bila da djeca u ranijem uzrastu saznaju o bioinformatici i da postoji kao nauka koja ujedinjuje biologiju i informatiku. Priprema za školu traje nekoliko mjeseci, a predavanja su na engleskom jeziku. U prvom dijelu dana su predavanja, a potom imamo praktični rad koji se sastoji od programiranja i vježbi. Imamo misteriozni slučaj koji polaznici rješavaju svakog dana, tako da tehnike koje su naučili i primjenjuju, objasnila je Elez.

Uz Katarinu, u radu škole učestvuje i Sele Bandstra iz Holandije, kao i on lajn predavači. Kako ističe Elez, želja im je da škola bude internacionalna i da je pohađaju polaznici iz drugih država.

– Do sada smo organizovali školu za studente biologije i programiranja u Srbiji  i Sjevernoj Makedoniji. Ideja je da je organizujemo i u Holandiji, ali i u drugim zemljama.

Elez je zahvalila direktorici Srednje škole Ljinjani Karanović, Opštini Herceg Novi  i sekretarki Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Ani Zambelić Pištalo za podšku u organizovanju škole bioinfomatike.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here