Tokom prošle godine u hercegnovskom odjeljenju Suda za prekršaje riješeno 1712 predmeta

Sud ze prekršaje Budva, Odjeljenje u Herceg Novom je u 2023. godini primio ukupno 1614 predmeta u kojima je vođen prekršajni postupak, riješeno je ukupno 1712 predmeta. Računajući i one prenijete iz prethodne godine, ukupno u radu je bilo 2391 predmet, a godina je završena sa ukupno 658 neriješenih predmeta.

Kako je za RTHN kazao sudija Andrija Vojvodić, 2023. godina završena je sa 658 nerješenih predmeta, u Sudu u kojem postupa svega dvoje prvostepenih sudija.

Andrija Vojvodić, sudija Suda za prekršaje

– Najveći broj predmeta odnosio se na prekršaje iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i to 1686, Zakona o javnom redu i miru 247 predmeta, Zakona o sprječavanju korupcije 108, Zakona o zaštiti od nasilja u porodici 97, dok preostale predmete čine različite oblasti – navodi on.

Najveći broj izrečenih sankcija bile su novčane kazne i to u 1254 predmeta, uslovnih kazni zatvora je izrečeno u 65 predmeta, u 26 je izrečena zatvorska kazna, u 115 izrečena je opomena, a bilo je i 79 oslobađajućih odluka.

– U postupcima u kojima je utvrđena prekršajna, izricane su i zaštitne mjere, pa je izrečeno 408 zaštitnih mjera zabrana upravljanja motornim vozilom, 69 zaštitnih mjera koje se tiču zaštite od nasilja u porodici, te preko 30 mjera oduzimanja predmeta koji su bili upotrijebljeni za izvršenje prekršaja. Sud je bio ažuran i u dijelu rada koji se odnosi na izvršenje prekršajnih sankcija, pa je od ukupno 760 predmeta u radu, izvršeno ukupno 531 – kazao je Vojvodić.

Na nivou Suda za prekršaje u Budvi ukupno je naplaćeno preko 2 miliona eura novčanih kazni i troškova postupka, dok je u Herceg Novom naplaćeno preko 220 hiljada u korist budžeta Crne Gore.

Vojvodić je ocijenio da je kvalitet rada bio zadovoljavajući, jer od ukupnog broja izjavljenih žalbi u samo 15% predmeta došlo je do ukidanja odluke i vraćanja na ponovni postupak od Višeg suda za prekršaje Crne Gore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here