Digitalizacijom katastra do saglasnosti za izgradnju u roku od 48 sati

Minstar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović sastao se njemačkim abasadorom Peterom Feltenom kojeg je upoznao sa planovima ministarstva, posebno ističući digitalizaciju katastra nepokretnosti.

Na taj način će se povećati ažurnost podataka, smanjiti administrativne procedure za izmjenu i upis podataka u registre, biće lakše dostupni građanima i investitorima, a pogodnostima koje će biti dio  Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata biće konačno stavljena tačka na divlju gradnju, kazao je Odović.

-Krajnji cilj ovih izmjena je mogućnost da građani i investitori dobiju saglasnost za izgradnju u roku od 48 sati. Ovim aktivnostima Crna Gora će postati privlačna destinacija ozbiljnim investitorima, usljed povećanja stepena pravne sigurnosti, kao i pouzdanosti podataka sadržanih u javnim registrima. Ove aktivnosti će takođe u velikoj mjeri doprinijeti transparentnosti u oblasti imovine javnih funkcionera, čime ćemo dati veliki doprinos u borbi protiv korupcije, poručio je ministar.

Ambasador Felten izrazio je zadovoljstvo najavljenim projektima Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne, istakavši da ga posebno raduje “business friendly” pristup Vlade. Tim povodom najavio je skori dolazak grupe njemačkih investitora i predstavnika njemačkih kompanija u Crnu Goru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here