Zarić: Prezentacija plana rekonstrukcije kolektora i postrojenja

Милан Зарић

Predstavnici njemačke kompanije Reline Europe u posjeti su Opštini Herceg Novi i Društvu za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture. Upoznali su se sa trasom na kojoj je neophodna rekonstrukcija, kako bi se kolektorska mreža, dovela u ispravno stanje i obavio tehnički prijem kolektora.

Cilj posjete mogućih izvođača radova na rekonstrukciji kolektorske mreže je prezentacija kapaciteta koje ova renomirana svjetska kompanija posjedujue, kaže za RTHN direktor Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture Milan Zarić:

– Moram da izrazim zahvalnost i vlasniku kompanije koji je lično došao sa inženjerom, gdje su juče imali priliku da pogledaju trasu glavnog kolektora. Uglavnom su snimili što im je u prvom momentu potrebno. Od njih ćemo dobiti besplatno studiju izvodljivosti, koja treba da pokaže sve anomalije na kolektoru i šta je neophodno uraditi da bi se one otklonile i koliko to košta, naveo je Zarić.

Tehnologija rada njemačke kompanije

Zarić ističe da je riječ o renomiranoj kompaniji sa velikom operativom, koja se bavi projektovanjem i izvođenjem radova na infrastrukturi;

-Oni posjeduju najnoviju tehniku, kojom se ne ruši infrastruktura, ne vade se cijevi, ne mijenjaju se šahtovi. To je ono što će predstaviti i u Kabinetu predsjednika Opštine Herceg Novi. Imamo jednu o jakih kompanija, poznatu na ovom našem tržištu, a izvodili su radove u Podgorici, Tivtu, Budvi i radove na Regionalnom vodovodu. Poznati su i po tome što su cijevi provlačili ispod kuća a da nisu narušili objekte i stvarno je riječ o naprednoj tehnologiji, objašnjava Zarić.

Na osnovu posjete i prezentacije tehnoloških mogućnosti kompanije iz Njemačke – Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, zajedno sa lokalnom upravom će izvuči zaključke i saznaće kolika je materijalna šteta na kolektoru.

– Ono što je značajno da sada kada krene rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama, veoma je važno da krene i rekonstrukcija kolektora, da se konačno riješe ti problemi. Prodori morske vode u postrojenje uništavaju biologiju u tankovima SBR-ovima na postrojenju i cilj je da se riješe neprijatni mirisi i ekološki problemi. Važno je i koliko će sve to koštati, ocjenjuje Zarić.

Za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biće potrebno preko tri miliona eura:

– Idejni projekat za rekonstrukciju postrojenja se očekuje za dvadesetak dana. Očekujemo i tenderski dokument kada ćemo biti u mogućnosti da se objavi tender da se bira glavni izvođač za rekonstrukciju postrojenja.

Od njemačke kompanije za kolektor očekujemo da do februara dobijemo Studiju izvodljivosti i tada da krenemo da riješavamo te krucijalne probleme, očekuje Zarić.

Sastanku u prostorijama Društva su prisustvovali i nosioci Akcionog plana za rekonstrukciju kolektora i postrojenja, koji su ranije napravili veliku studiju operativnih aktivnosti.

 

2 COMMENTS

  1. Interesantno da Zarić ne pominje ime i prezime šefa firme. Kopao sam po internetu i pronašao da je od ljeta ove godine gospodin Marc Stiebing (Mark Štibing) šef firme RelineEurope. To je društvo sa ograničenim jemstvom, dakle nema jednog vlasnika. Pogotovo ne jer je Štibing tek ovog ljeta došao u tu firmu da radi kao glavni menadžer! Pogledajte na internetu pod Marc Stiebing RelineEurope i uvjerite se.

  2. Svaka pohvala Zariću. Odavno je trebalo dovesti neku renomiranu kompaniju koja se bavi ovom problematikom. Problemi su nastali mnogo ranije, jer su se razni funkcioneri ugrađivali u ovaj projekat i od jedne skupe investicije u kanalizacioni sistem napravili himeru koja se sada mora platiti 3 miliona. Prvo treba uraditi liniju mulja i popraviti, ili zamjeniti pumpe u baznoj stanici, ali Nemci će to već znati šta treba uraditi. Voditi računa o pod-izvođačima, jer jeftiniji od najjeftinijeg ponuđača uredno nije najbolji izbor. Upozoravao sam da će smrad i uništena turistička sezona Boke biti sve do Tivta i Kotora, ali na sreću uništili smo turizam u ograničenom okruženju. Na ‚‚Forumu voda‚‚ u Beogradu u novembru 22. sam se sa Oliverom susreo i sa stručnjacima iz Slovenije i Hrvatske, kao i sa tehničarem Srđanom Neškovićem (uspješno), koji je godinama održavao ovaj sistem, ali je prešao u drugu firmu i dalje bi bio voljan da nam pomogne. Nemci će uzeti pare i vjerovatno uspješno rješiti naše probleme, ali oni su tu prije svega zbog velike količine fosfora koja se nalazi u organskoj materiji. Nemojte to zapostaviti, jer se o cijeni radova o ovome trebali pozabaviti finansijski i tehnološki stručnjaci, ukoliko ih uopšte imamo. Fosfor je jedan od najbitnijih elemenata koji nedostaje u zemljinoj kori i zato sa Nemcima treba oprezno sklapati dogovore. Uvjek može i jeftinije. Bitno je i ko će voditi pregovore sa stručnog aspekta? U Opštini su koalicione partije zaposlile ljude koji nemaju blage veze sa problemom i ‚‚žedne će ih Nemci prevesti preko vode‚‚. Zariću u tebe imam povjerenje, jer si agilan i u biznisu uspješan. Nek ti je sa srećom, a ovdje, sreća je odlučujući faktor!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here