Mjere i apeli Službe zaštite i spasavanja

Spasioci, vatrogasci su spremno dočekali kišnu sezonu. Apeluju na građane da očiste dimnjake i pravilno odlažu ogrevni materijal.

U Službi zaštite i spasavnja posjeduju dovoljno pumpi, kako bi izašli u susret građanima ako prilikom obilnih padavina, dođe do plavljenja kuća i imanja, kazao je za RTHN komandir Zlatko Ćirović:

Zlatko Ćirović

– Mi smo tu da pomognemo da pružimo asistenciju građanima u slučaju da dođe do poplava. Dokazali smo to i prethodnih godina, da smo dosta dobro izlazili sa tim. Uvijek smo se stavljali građanima na raspolaganje i ako ove godine bude potrebno, suguran sam da ćemo taj posao profesionalno odraditi, potvrdio je on.

Ćirović je apelovao na građane da u grejnoj sezoni koja počinje,  budu obazrivi, da vode računa kako skladište ogrevne materijale. Neophodno je i da očiste dimnjake, podrume i potkrovlja stambenih objekata. Upozorava da se vodi računa i o električnoj instalaciji da eventualno ne dođe do kratkog spoja ili preopterećenja kako ne bi došlo do požara.

– Takođe, je neophodno da svi provjere u svojim domaćinstvima sve instalacije, električne aparate, grijalice, da ne bi došlo do neželjenih situacija. Organizovali su marketinške aktivnosti, dijele flajere i obavještenja o postupanju građana kao bi na minimum sveli te rizične situacije u stambenim zgradama i domaćinstvima. U stambenim zgradama stanari treba da naprave akcije čišćenja    zajedničkih prostorija, podruma i potkrovlja. Požarna stepeništa su u većini slučajeva prenamijenjena u ostave ili pomoćne prostorije, pa bi i njih trebalo privesto namjeni.

Loženje na otvorenom odobreno je od 1.oktobra, uz poštovanje pravila:

– Dani kada se može ložiti su 1. i 15. u mjesecu i svaki vikend. Sugrađani treba da najave loženje na dežurni broj telefona 123 i da kažu na kojoj će parceli ložiti. I mala nepažnja može dovesti do katastrofe, zato je upozorenje da se svi moraju pridržavati pravila, u cilju smanjenja na minimum rizika od požara, upozorio je Ćirović.

Jedan od primjera  nesavjesnog postupanja, jeste čišćenje zelenog otpada gdje je usljed loženje na parceli u centru grada, vatra izmakla kontroli. Na sreću nije bilo posljedica zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca koji su sinoć ugasili požar koji koji se proširio na zeleni pojas između kafea “Kompas” i magistrale.

Zapaljene su grane i trava, a vatra se otrgla kontroli tokom čišćenja placa. Na terenu je bilo jedno vozilo i tri vatrogasca, a požar je ugašen za pola sata, kazao je za RTHN komandir Službe zaštite i spasavanja Zlatko Ćirović.

Podsjećamo, Služba zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi otpočela je kampanju sa ciljem podizanja nivoa odgovornosti građana u prevenciji i smanjenju rizika u zimskom periodu. Pripremila je osnovne savjete, mjere i pravila preventivne zaštite od požara za stambene zgrade, koji se mogu preuzeti na sajtu Opštine Herceg Novi (za Skupštine stanara i stanare stambenih zgrada gdje još nije formirana Skupština stanara), te iz Službe preporučuju Skupštinama stanara da ih odštampaju i postave na oglasnim tablama stambenih zgrada i drugim vidljivim prostorima u unutrašnjosti zgrade.

Naznačene su preventivne mjere vezano za stambene objekte – kuće sa kojima građani mogu da se upoznaju putem opštinskog sajta i medija, te da u tom smislu preduzmu neophodne predložene mjere i radnje.

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja su angažovani non stop, pored redovnih aktivnosti, priskaču u pomoć u slučaju udesa, kada se nađu na licu mjesta i transportuju povređene, što se desilo i u više navrata prethodnih dana.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here