Okrugli sto „Saradnjom do kvalitetnijeg obrazovanja“ održan u Herceg Novom

NVO „Mladi Romi“ u saradnji sa JPU „Naša radost“ danas je u Herceg Novom organizovala okrugli sto „Saradnjom do kvalitetnijeg obrazovanja“, koji je okupio predstavnike  vrtića i škola i saradnike za socijalnu inkluziju. Cilj je da se definišu izazovi, prepreke i dalje potrebe romske djece u školi.

Jedna od vizija NVO „Mladi Romi“ je  da imaju edukovane, obrazovane ljude iz svoje zajednice. Osim u Herceg Novom aktivni su i u drugim opštinama. Kako je istakao predsjednik Samir Jaha ovo je prvi u nizu sastanaka koje će organizovati u Herceg Novom.

-S obzirom na to da ističe Akcioni plan, današnji zaključci biće predlozi za novi Akcioni plan koji očekujem da bude usvojen sledeće godine u lokalnom parlamentu. Naredni okrugli sto će biti tematski u skladu sa potrebama same zajednice u oblastima stanovanja, zapošljavanja i ostalim koje procjenimo važnim.

Jaha ističe da ima prostora za napredak i očekuju intenzivniju saradnju sa Opštinom Herceg Novi, koja je nosilac lokalnog Akcionog plana.

-Mi smo kao organizacija fokusirani više na ostale opštine jer postoji veća potreba, jer je stepen integracije i inkluzije same zajednice na malo većem nivou u Herceg Novom u odnosu na ostale ako poredimo sa romskom zajednicom. Ako poredimo sa većinskom tu ima i više nego dovoljno prostora za rad. Nismo postigli dovoljno rezultata, ali nadam se da uz značajne napore i intenzivnu komunikaciju sa Opštinom i ostalim lokalnim akterima možemo više benefita donijeti za samu zajednicu, kazao je Jaha.

Uz predstavnike obrazovnih ustanova iz Herceg Novog, okruglom stolu prisustvovala je i direktorica vrtića u Beranama Marina Gojković. Istakla je da je njihov vrtić primjer dobre prakse  u integraciji djece RE populacije.

-To je jako dug proces i nemoguće je bilo da to odradimo sami. Imali smo saradnju sa NVO za podršku RE populaciji na čelu sa predsjednikom Sultanom Bećom i podršku svih institucija i Minstarstva prosvjete i ostvarili mnogo benefita za integrisanje djece. Primjer dobre prakse je to što smo prvi u CG sistematizovali mjesto medijatora. Poznato je da je medijator prisutan u osnovnim i srednjim školama, a u vrtićima nije.  Primjer dobre prakse ogleda se u tome što su ona integrisana u redovan vaspitno obrazovni sistem, podijeljena po grupama shodno uzrastu, kazala je Gojković.

Okrugli sto „Saradnjom do kvalitetnijeg obrazovanja“ je organizovan u okviru programa Romakted, koji se implementira posredstvom Savjeta Evrope i finanansira iz sredstva Evropske unije. Program se realizuje u osam opština.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here