Održana svečana sjednica SO Herceg Novi: Svaki novski skalin odiše kulturom življenja i bokeljskom toplinom

Povodom 28. oktobra, Dana opštine Herceg Novi i 79 godina od oslobođenja u Dvorani “Park” održana je svečana sjednica Skupštine opštine.  Među brojnim zvanicama bili su predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, ministarka kulture Maša Vlaović, predstavnici diplomatskog kora, vjerskih zajednica,  predstavnici i predsjednici gradova pobratima i prijatelja, crnogorskih i susjednih opština, parlamentarnih partija i stranaka…

Predsjednik hercegnovske SO, Ivan Otović  podsjetio je na istorijske događaje  i oslobođenje grada u Drugom svjetskom ratu, a zatim se osvrnuo na projekte koji su unaprijedili život građana Herceg Novog.

-Gradnja autobuske odvija se prema utvrđenoj dinamici, šetalište u Igalu nakon 50 godina dobilo je novi izgled, predano se radi na sanaciji postojećih i izgradnji novih lokalnih puteva. Započeti su i radovi na izgradnji vodovoda na Luštici. Rekonstruisali smo košarkaške terene, rekao je Otović.

Kako je kazao, posebno treba istaći borbu  za očuvanje Instituta i bolnice Meljine  na način da postanu dio javnog zdravstvenog sistema. Podsjetio je da je otvoren i Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom 27 +, te da lokalna uprava podržava mlade sugrađane, kulturne manifestacije i da jačaju veze sa gradovima u okruženju.

-Pred nama je još mnogo toga što treba uraditi i iskreno sam uvjeren da ćemo zajedničkim zalaganjem to i učiniti. Za bolju budućnost svih nas i naših potomaka, poručio je Otović.

Predsjednik Opštine Stevan Katić istakao je u svom obraćanju da je Herceg Novi uhvatio ritam obnavljanja, modernizacije, izgradnje i vraćanja na onu poziciju koju je nekada imao i koju zaslužuje. Među najznačajnijim projektima, čija je realizacija počela izradom projektne dokumentacije, izdvojio je izgradnju lokalne zaobilaznice.

-Očekujem da vrlo brzo počne i gradnja trase od Sutorine do Zelenike, vrijedne oko 25 miliona.  Time ne zaokružujemo cjelinu i zato planiramo da naredne godine bude nastavljeno projektovanje lokalne obilaznice oko hercegnovske rivijere koja će ići trasom od Poda do granice sa opštinom Kotor. Riječ je o izuzetno značajnom i vrijednom projektu, ali najvrijednije je što ćemo omogućiti normalno funkcionisanje grada, dok čekamo trajno rješenje koje planira država, a to je izgradnja Jadransko – jonskog autoputa i brzih cesti. Naravno, zakonske procedure su takve da svaki postupak zahtjeva dosta strpljenja, rada i vremena na šta smo spremni jer je naš cilj jasan, rekao je Katić.

Podsjetio je i da se grade autobuska stanica, vodovod i put na Luštici, da slijedi dogradnja Dnevnog centra za korisnike starije od 27 godina u Sutorini, izgradnja Panoramske gondole Igalo – Ilinica, rekonstrukcije škole u Srbini i brojni drugi projekti koji su uvršteni u kapitalni budžet države i znače ulaganja od više desetina miliona eura u Herceg Novi.

-U toku je druga faza radova u Igalu, a u saradnji sa Morskim dobrom radiće se i dio šetališta od Savine do Meljina koje će, na toj dionici, prvi put biti popločano, ograđeno i na njemu rekonstruisana kompletna javna rasvjeta. Otišli smo i korak dalje pa ćemo produžiti šetalište za oko 3 kilometra, od Igala do kraja Njivica, što će biti prilika da se na istoj trasi istovremeno izgradi i kanalizacioni kolektor koje ovo naselje već godinama očekuje, rekao je predjednik Opštine.

U Evropskom gradu sporta za 2024. godinu, što je najnovije priznanje Herceg Novom, u planu su novi sportski kapaciteti, a jedan od njih je olimpijski bazen za čiju je izgradnju započet proces izrade projektne dokumentacije.

Najznačajnija sredstva, rekao je on, su uložena  u sanaciju, a na pojedinim mjestima i izgradnju, lokalne putne infrastrukture.

-Naš cilj je obezbijediti svakoj novskoj porodici uređen prilaz svom domu i stvoriti društveni ambijent podsticajan za ljude svih generacija. U to ime najavljujem da će naredna godina biti rekordna po ulaganjima u ovu svrhu, najavio je Katić, i poručio da će brojna naselja dobiti i novu javnu rasvjetu.

-Uskoro će prvi put biti osvijetljen dio od skretanja za Njivice do Graničnog prelaza Kobila. Podsjećam da smo u toku ove godine pustili u rad i rasvjetu od Sutorine do Graničnog prelaza Debeli brijeg, što znači da ćemo uskoro imati kompletno osvijetljen magistralni pojas, od graničnih prelaza do Kamenara. I po tome smo jedinstveni u Crnoj Gori, naglasio je predsjednik Opštine.

Biće nastavljena obnova tvrđava koje su simbol grada.

-Za tvrđavu Forte Mare trenutno se radi projektna dokumentacija koja podrazumijeva arhitektonsko, ambijentalno osvjetljenje tvrđave jer i na taj način želimo da istaknemo njenu ljepotu. Još posla nas čeka i na tvrđavi Kanli kula, ali i na Potkovičastoj kuli koja će nakon završetka arheoloških istraživanja i uređenja biti dostupna za obilazak. Time bogatimo ponudu grada kojoj smo već ovog ljeta dodali još nekoliko važnih objekata koje smo revitalizovali i prava su atrakcija turistima i mještanima, ali i potvrda viševijekovnog postojanja. Imamo planove i za tvrđavu Španjola koja će biti rekonstruisana i stavljena u upotrebu, u saradnji sa Ministarstvom kulture i medija, rekao je Katić.

Istakao je i dobru saradnju sa  institucijama na lokalnom nivou ali i zadovoljstvo dobrom turističkom sezonom.

-Povoljan investicioni i razvojni momenat u gradu prepoznali su investitori koji su zainteresovani za ulaganje u izgradnju hotelskih kapaciteta. Uz postojeće, već postoje planovi za gradnju novih velikih hotela visokih kategorija, a aranžmani sa stranim agencijama potvrđuju da je Herceg Novi postao interesantan i u pred i postsezoni, tako da je popunjenost sada dobra ne tri, nego devet mjeseci, kazao je Katić.

Poručio je da od nove Vlade očekuje da se što hitnije pozabavi pronalaskom konkretnih rješenja za Institut Igalo, Bolnicu Meljine Vektra Boku, školu u Igalu, za koju je planski zadatak u rukama Vlade i nadležnih ministarstava.

-Herceg Novi zaslužuje da opet bude prepoznatljiv u svijetu, omiljena destinacija turistima i mjesto u kojem mladi žele da ostanu i doprinesu njegovom razvoju. U to ime nastavljamo dalje, pametno i istrajno, vodeći ovaj grad naprijed još snažnije, osluškujući potrebe, rješavajući izazove! Na tom putu potrebno je zajedništvo svih nas, jer je to snaga uspjeha, zaključio je Katić.

Godine i decenije koje su uslijedile nakon oslobođenja, po riječima predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, karakterisao je sveukupni društveni i ekonomski razvoj Herceg Novog.

-Specifičan geografski položaj, na kapiji jednog od najljepših zaliva na svijetu, uslovio je i oblikovao specifičan ambijent u kom je zadovoljstvo živjeti i stvarati. Bez obzira na negativne posljedice koje je osjetio i Herceg Novi, tokom loše vođenog tranzicionog ciklusa kompletne crnogorske države i privrede, nisu dovedene u pitanje temeljne vrijednosti na kojima se bazira razvoj jedne zajednice. Ljudski kapital, kosmopolitski duh, ekonomski potencijal i bogato kulturno nasljeđe pouzdan su oslonac razvojne vizije ovog grada čije konačno ishodište mora biti valorizacija navedenih resursa i unaprjeđenje kvaliteta života svih Novljana i Novljanki.

Milatović je kazao da je pred lokalnom i državnom vlašću niz  važnih zadataka koje je neophodno realizovati kako bi se kreirao i ostvario dinamičan investicioni ciklus, unaprijedila postojeća infrastruktura i otvorila nova radna mjesta.

-Iznalaženje modela za preporod Instituta Igalo, kvalitetna realizacija koncesionog aranžmana brodogradilišta u Bijeloj, kao i opravdavanje epiteta destinacije visokog turizma, kroz nove investicije u tom sektoru – jedni su od najvažnijih stubova privrednog razvoja Herceg Novog. U kreiranju razvojnih politika koje se tiču Novog, posebnu pažnju treba posvetiti očuvanju i održivoj valorizaciji izuzetnog prirodnog, poljoprivrednog i energetskog bogatstva kojim obiluje zaleđe grada. Mediteranski ambijent, tradicionalna kultura življenja i bokeljska toplina kojom odiše svaki skalin ovog prelijepog mjesta, moraju ostati znaci prepoznavanja Herceg Novog.

-Kao predsjednik države, biću adresa na kojoj će opština Herceg Novi dobijati čvrstu podršku u realizaciji svih aktivnosti kojima će, uz upravljačku viziju i mudrost, unaprjeđivati kvalitet života svojih stanovnika.

Na svečanoj sjednici uručene su najveća priznanja grada Oktobarska nagrada i Povelja Herceg Novog.

Prof. dr u penziji Vukašin Mihajlović dobitnik Oktobarske nagrade kazao je da je velika je čast dobiti nagradu Herceg Novog, kosmopolitskog grada.

-Svako ko dođe u Herceg Novi  i ostane da živi smatra se sugrađaninom, kazao je Mihajlović.

Oktobarsku nagradu dobila je i nedavno preminula književnica i profesorica Bosiljka Pušić, a nagradu je primio njen sin Antonije.

– Najljepše hvala na ovoj prestižnoj nagradi. Moja majka više nije sa nama. Ovo je za našu porodicu  tužan i radostan trenutak i hvala vam što ste nam to upriličili, kazao je Pušić.

Povelja grada – titula počasnog građanina Herceg Novog pripala je Novaku Đokoviću. Najbolji teniser svijeta putem video poziva se zahvalio na uručenoj nagradi ističući da se Herceg Novom uvijek rado vraća.

-Herceg Novi uvijek biram i privatno i poslovno, ovdje volim da odmaram ali i treniram. Crna Gora i Herceg Novi su moja druga kuća, istakao je Novak Đoković.
Srđan Đoković koji je uz Novakovu majku Dijanu preuzeo nagradu, zahvalio se gradu Herceg Novom što je prepoznao Novakov rad i ljubav prema gradu.

-Predsjednik Opštine i grad Herceg Novi su nam učinili veliku čast ovom nagradom. Uvijek kada ima slobodne dane, Novak ih provede u Crnoj Gori. On je pokazao svima da ništa nije nemoguće kada se stvarno želi. U najgorem dobu, dobu ratnih dešavanja on je, uz porodicu, uspio da bude najbolji sportista planete. Njegovu borbu mogu da uporedim sa istorijom ovog grada, koji je posljednih 30 godina skrajnut, ali se držao svojih uvjerenja, nije poklekao. Tako i Novak, ništa nije moglo da ga sputa u njegovom putu, ni titule, ni novac, istakao je Srđan Đoković.

 

Na svečanoj sjednici premijerno su, članovi školskih horova sve četiri osnovne škole i Dječijeg hora Cvrkutići izveli pjesmu „Herceg među gradovima“. Prikazan je  i spot u kojem uz članove horova učestvuju i mlađa grupa mažoretki Gradske muzike Herceg Novi i članice Mažoret kluba Lili. Nastupio je i duo Bosiljka Kulišić i Nikolas Moreta.

Prikazan je i film o realizovanim aktivnostima između dva praznika u produkciji RTHN.

Prije početka sjednice priređen je defile u kojem su učestvovali Gradska muzika i mažoretke, male mažoretke i Hrvatski glazbeni orkestar Mostar.

 

 

2 COMMENTS

  1. A dje su privrednici,zbog cega nisu bili prisutni – razmislite malo,da li imaju zelju da ulazu u nas grad.
    Ovo je samo maskembal.

  2. Treba li da slavimo što građani H.Novog imaju najskuplji gradski prevoz u državi? Sto nam đački prijevoz za djecu koji putuju u Tivat ,Kotor iznosi 60 € dok u komsiskoj mrskoj Srbiji djeca placaju 5 € gradski prijevoz čak sto više u Podgorici je džabe!!!??Što su građani H.Novog Bogu zgrešili da zbog monopola jednog čovjeka mora da trpi otimačinu i da su diskriminisani naročita djeca
    .Smijete li vi gospodo ovako nesto objaviti jer je živa istina i nasa sramota da smo skuplji od glavnog grada a da su nam djeca diskriminisana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here