Veza kulture i turizma tema 2. Međunarodne konferencije Dunav-Jadran

U okviru saradnje Herceg Novog i Novog Sada u hotelu Talija otvorena je druga Međunarodna konferencija pod nazivom Dunav-Jadran 2023, koja je ove godine okupila turističke menadžere. Organizatori ovogodišnje konferencije su Kulturni centar Novog sada, JUK Herceg fest i Radio televizija Herceg Novi

Kako je za RTHN kazao marketing menadžer u Kulturnom centru Novi Sad, Mirsad Avdić, tema konferencije je kulturno nasljeđe kao turistička ponuda dva grada.

Mirsad Avdić, Kulturni centar Novi Sad

– Sreli smo se u ovom divom prostoru kako bi pričali o kulturnom nasljeđu, vezi između kulture i turizma. Zaista, kulturno nasljeđe privlači turite. Mnogo toga što je ostalo iz istorije je mamac za turiste u Novom Sadu, ali i ovdje na Jadranu, svakako – navodi on.

Saradnja Kulturnog centra i JUK Herceg festa započeta je 2019. uz pauzu tokom pandemije, a ove godine, kako podsjeća Avdić, rezultirala je manifestacijama „Antićevi dani“, u okviru koje je otvorena izložba „Garavi sokak“, prikazan film „Bluz garavih sokaka“, upriličeno književno veče Blagoja Bakovića i održano predavanje Srđana Graovca u Njegoševoj školi.

– U toku je 11. izdanje slikarske kolonije „Herceg Novi Sad“. Taj pridjev „novi“ je poveznica dva grada. U pregovorima smo sa upravama Novog Sada i Herceg Novog da dva grada postanu pobratimi. Nadam se da će se to dogoditi uskoro – ističe Avdić.

Saradnja dva grada i dvije institucije kulture rezultirala je manifestacijama i u Novom Sadu kao što su „Dani Herceg Novo“, podsjeća Avdić, i najavljuje da će saradnja biti nastavljena i u narednom periodu sličnim manifestacijama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here