Његошеви дани: Промоција књиге Јована Маркуша вечерас у Дворани Парк

У оквиру Његошевих дана у Херцег Новом

У оквиру Његошевих дана у Херцег Новом, вечерас  (5. октобра)  на програму  је Промоција књиге Јована Маркуша, која ће бити уприличена у фоајеу Дворане Парк, у 20 часова.

Поводом обиљежавања 210 година од рођења Петра II Петровића Његоша,  манифестацију Његошеви дани у Херцег Новом  организује  НВО Спона,  Светосавка православска омладина Новска. Ђакон Ненад Ковач, гостујући у Новском поподневу подсјетио је да је ову књигу која ће бити представљена новској публици, написао новинар, публициста, који је  својевремено обављао  политичке функције и био на челу Општине Цетиње.

Ненад Ковач, ђакон

– Аутор књиге „Црна Гора кроз историјска документа, народ, језик, црква, држава“, која обухвата четири поглавља, о језику, цркви, народу и државности…Књига је конципирана да нема наративни дио, већ је једна хронологија докумената,  навео је ђакон Ковач.

Аутор Јован Маркуш  је прегледом у државној архиви Црне Горе  и кроз друге архиве дошао до документације која је садржана у књизи:

-Ријеч је и о осталим архивама са којима су кроз историју наши  владари и народ имали преписку. То је  преглед историјских догађаја кроз  низ документација, што је корисно историчарима и онима који се баве науком, а и свима који желе да завире у историју нашег народа, како би се боље сагледале и повезале историјске чињенице и хронологија догађаја из прошлости.  Просто када се ишчитава неки уџбеник ту може да се сервира на начин што је аутор приредио  и он може да акцентује  што је њему жеља, међутим  када имамо  испред  себе чисто документа из архива, из историје онда  човјек може сам да растумачи,  да схвати која је порука и шта су наши преци кроз историју нама оставили, тумачи ђакон Ковач.

Хронолошки приступ о историји цркве интересантно је да се најприје види око оснивања Архиепископије жичке, када је Св Сава, први српски архиепископ добио аутокефалност српске цркве, оснивајући десет епархија. Прва епархија која је тада основана у Црној Гори је Зетска епархија или Зетска епископија, која је претеча данашње Митрополије Црногорско – приморске.

О овим и другим приказима из обимне документације које је аутор Јован Маркуш преточио у књигу „Црна Гора кроз историјска документа, народ, језик, црква, држава“ биће више ријечи вечерас у фоајеу Дворане Парк, на промоцији која почиње у 20 часова. О књизи ће говорити др Драго Перовић, др Јелица Стојановић и протојереј Мирко Вукотић.

У оквиру Његошевих дана  предавање на тему: „Његош као класични пјесник српске културе“ ,поводом 210 година од рођења Ловћенског тајновидца, биће одржано 12. октобра.

Фолклорно и гусларско вече на тему: „Пјесмом и игром о Његошу“,  је  19. октобра. Предавање на тему „Отказ српском језику“ је планирано да се такође у Дворани Парк одржи 24. октобра.  Српско – руско музичко поетско вече, планирано је другог новембра, када се  и завршава манифестација Његошеви дани у Херцег Новом.

Подсјећамо, дан рођења црногорског пјесника и владара Петра II Петровића Његоша, 13. новембар, од прошле године се у Црној Гори обиљежава као државни празник.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here