Hercegnovske škole spremne za početak nastave

Nova školska godina počinje u ponedeljak, 4. septembra. U hercegnovskim osnovnim školama sve je spremno za početak nove školske godine koju će ove godine pohađati i 345 prvačića.

Osnovna škola „Dašo Pavičić“

U Osnovnoj školi „Dašo Pavičić“ nastavu će pohađati 1.497 učenika. Prvačića je 156, od kojih je 15 upisano u područno odjeljenje u Sutorini, u kombinovanom odjeljenju sa četvrtim razredom. Novoupisanih stranih učenika je 50, a matična škola na Toploj ima 1.292 učenika.

Kako informiše direktorica Bosiljka Perunović, škola će kao i prethodnih godina raditi u prvoj, međusmjeni i drugoj smjeni.

Bosinjka Perunović, direktorica OŠ „Dašo Pavičić“

-Prva smjena u matičnoj školi počinje u 7:30, međusmjena u 11:50 i druga smjena u 13:30. U Sutorini prva smjena počinje u 8:00, a druga u 12:00 sati. Produženi boravak koji je do ove godine bio do 12:30 sada će biti organizovan do 14:00 sati. U dogovoru sa direktoricom vrtića ponudićemo da u 13:30 djeca idu u vrtić na ručak, nakon čega bi roditelji preuzimali djecu u vrtiću u 14:00 sata. Ručak bi koštao 25 eura mjesečno, ali zavisiće od roditelja da li će im se ideja dopasti, kazala je Perunović.

Tokom ljetnjeg raspusta u školi na Toploj su riješeni brojni projekti.

– Zatvoreno je istočno dvorište škole, čime je obizbejeđena sigurnost djece i kvalitetan čas fizičkog obrazovanja, u dvorište ne može da uđe niko ko nije đak škole. Napravljena je i kapija, a promijenili smo ulaz i vrata na dječijim toaletima. Takođe, centralna biblioteka koja se od 2017. koristila kao učionica je osposobljena i mislim da smo uradili dobar posao. Od 1. maja radi nova školska kuhinja, hrana je odlična i djeca su zaista zadovoljna, kazala je Perunović.

Svečani prijem prvačića biće organizovan u 10:30 u matičnoj školi, dok će u Sutorini biti u 8:00 sati. Prva smjena će prvog dana škole početi čas u 7:30, a druga u 9:00 sati.

Spikovi učenika biće okačeni na vratima škole, a roditelji će o smjenana moći da se informišu i putem sajta i fejsbuk stranice škole.

Osnovna škola „Ilija Kišić

Osnovnu školu „Ilija Kišić“ ove godine će pohađati 450 učenika, 20 više u odnosu na prošlu godinu, kazala je direktorica škole Dragoslava Seferović.

Dragoslava Seferović, direktorica OŠ „Ilija Kišić“

-Za sada imamo 34 prvaka, za koja će biti organizovana dva odjeljenja. Prva smjena počinje u 8:00 sati, druga u 10:00, to su niži razredi drugi, treći, četvrti i peti i u 12:00 sati će biti prijem prvaka, navodi ona.

Dosta se uradilo na školi tokom ljetnje sezone.

-U saradnji sa TO Herceg Novi i Agencijom za izgradnju i razvoj grada završena su dva projekta – betoniranje dijela školskog dvorišta gdje će biti postavljena igraonica i odvođenje i regulisanje atmosferskih voda ispred škole, informisala je Seferović.

Tokom sledeće sedmice u planu je sanacija dijela krova i zamijena stakala koja su stradala zimus u nevremenu, vrijednosti oko 4.500 eura.

Osnovna škola „Orjenski bataljon

U Osnovnoj školi „Orjenski bataljon“ u Bijeloj nastavu će pohađati 641 učenik. Direktorica škole Nataša Franić kazala je da će ove godine nastavu pohađati 73 prvaka.

Nataša Franić, direktorica OŠ „Orjenski bataljon“

-U matičnoj školi biće 50 prvaka i formirana su dva odjeljenja, Baošićima 20 u jednom odjeljenju i u Kamenarima tri učenika u kombinovanom odjeljenju učenika prvog, drugog i trećeg razreda, kazala je Franić.

Tokom ljetnjeg raspusta, kako je kazala Franić, odrađeni su infrastrukturni radovi na prilazu i u samoj školi.

-Mjesna zajednica Bijela sanirala je oštećenja na trotoaru i djelovima igrališta koja su nastala uslijed širenja korijenja drveća i ovom prilikom im se zahvaljujem. Okrečene su dvije učionice u matičnoj školi. Kabinet informatike je u potpunosti osposobljen, a opremali smo ga pred kraj prethodne godine. Računari su kupljeni od sopstvenih sredstava i donacija, kazala je Franić.

Svečani prijem prvaka biće 4. septembra u matičnoj školi, a pripremljen je raspored i za ostale učenike prvog dana škole.

– Učenici PU Baošići-Đenovići i Kamenari (II,III, IV, V)  i matične škole VI, VII, VIII, IX razred 4. septembra dolaze u 8:00 sati. Učenici matične škole II, III, IV, V razred u 9 sati.  Prijem prvaka u kino sali Matične škole je u 10 sati. Biće priređen kratak program, prozivka učenika, podjela udžbeničkih kompleta, kao i poklona Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi.

Od utorka utorak, 5. septembra, prva smjena u matičnoj školi će počinjati u 8:00 sati, a druga u 13:30 sati.

Osnovna škola „Milan Vuković“

I u Osnovnoj školi Milan Vuković sve je spremno za početak nove školske godine. Ove godine upisana su 82 prvaka, od kojih su 74 učenika u matičnoj školi i osam u područnom odjeljenju na Podima.

Kako je najavila direktorica škole Mare Vujinović prijem prvaka  biće organizovan u svečanoj sali škole u 8 sati , a na Podima u 12.

Mare Vujinović, direktorica OŠ „Milan Vuković“

-U 7:30 počinje prva smjena za učenike prvog, drugog, šestog, sedmog, osmog i devetog razreda.  U 10 sati dolaze djeca koja će nastavu pohađati u međusmjeni i poslijepodne, a to su učenici trećeg, četvrtog i petog razreda.  To je raspored za prvi dan. Od 5. septembra prva smjena će počinjati od 7.30, međusmjena u 11 , a druga od 13 sati. U međusmjeni su učenici trećeg i četvrtog razreda, a drugoj petog.

Prema riječima Vujinović ove godine imaju povećan broj učenika.

-Završili smo nastavnu godinu sa 715 učenika. Upisalo se još 37 učenika. Na današnji dan je to 752 učenika. Postoji mogućnost povećavanja zbog dolaska djece sa stranih govornih područja. Dolazak djece sa stranih govornih područja nije povećao broj odjeljenja jer smo imali odjeljenja koja nisu dostizala 28 učenika koliko je propisano zakonom. Najviše smo dobili u drugom razredu i tu imamo priliv 16 učenika.

Nastavni kadar je kako ističe stručno zastupljen u predmetnoj i razrednoj nastavi.

Imamo učenike šestog razreda koji će izučavati francuski jezik, što je tradicija škole 2Milan Vuković“. To želimo sačuvati jer je to jedina hercegnovska škola koja baštini izučavanje francuskoj jezika. Ove godine umjesto tri imamo četiri odjeljenja učenika petog razreda zbog dolaska djece iz područnog odjeljenja Podi, koji nastavljaju pohađanje nastave u matičnoj školi.

Za vrijeme ljetnjeg raspusta renoviran je kabinet fizike i prostorija za prijem roditelja.

Dragi đaci, srećno!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here