Apel azila za pse: Udomi, ne kupuj

U Azilu za pse na Dizdarici trenutno je zbrinuto oko 130 jedinki, trend udomljavanja varira između jednog i pet pasa mjesečno, u toku je proširivanje kapaciteta, a problem sa kojim se zaposleni suočavaju je neodgovorno vlasništvo.

Česta je pojava da nesavjesni vlasnici donose svoje ženke sa štencima u namjeri da ih ostave, ali kapacitet Azila, kako navodi Radmila Perović iz preduzeća Čistoća, trenutno nije dovoljan za prihvat novih jedinki.

Radmila Perović, Čistoća DOO

 

– Sad imamo oko 50 jedinki više nego što kapacitet Azila dozvoljava. Kad im kolege kažu da fizički ne mogu da prihvate nove pse, vlasnici u afektu odu i ostave ih u prvoj šumi, pa kolege kad se vraćaju ili idu na posao, dovedu ih u Azil. Za nevjerovati je da neko tako može da ostavi živo biće i da više ne želi da brine o njemu – navodi ona.

Azil je na početku rada imao oko 70 jedinki, ta brojka se danas popela na preko 130, pa Perović smatra da je problem potrebno rješavati institucionalno i djelovati na povećanje svijesti kod ljudi o odgovornom vlasništvu, ali i davanju prednosti udomljavanju u odnosu na kupovinu.

– Svaki vlasnik koji ima psa, kao i oni koji žele da nabave, moraju da znaju da to povlači jako puno obaveza vezanih za držanje psa. Na prvom mjestu tu su vakcinacija i čipovanje, a kako ne bi dolazilo do nekontrolisanog razmnožavanja, koje nažalost imamo, što je vidljivo na svakom koraku, moraju se preduzeti mjere sterilizacije i kastracije – ističe Perović.

U toku je proširivanje kapaciteta, odnosno izgradnja dodatnih 36 boksova, informiše Perović, to je rješenje za taj broj jedinki, ali ne i za rješavanje problema prebukiranosti Azila, zbog čega često apeluju na sugrađane da umjesto kupovine, udome kućnog ljubimca.

Tako će sutra obilježiti Međunarodni dan pasa, čiji je cilj upravo odgovorno vlasništvo i udomljavanje.

– Ovim putem pozvala bih sugrađane koji su u mogućnosti, sutra od 9 do 11 sati obzirom da su velike vrućine, ako mogu da nam se pridruže, da dođu i prošetaju pse, upoznaju Azil, vide koliko jedinki ima, ali da se poigraju sa njima i pruže im ljubav, što im je najpotrebnije – alepuje Perović.

Psi u Azilu zbrinuti su kada je riječ o hrani, vlasnici pet šopova u Herceg Novom nesebični su donatori, ono što im nedostaje je druženje sa ljudima, a u konačnom dom i porodica u kojoj bi bili prihvaćeni i voljeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here