Monitoring centar Vodovoda omogućio operativniji rad, preko 1 270 poziva građana

Мониторин

Zahvaljujući novim servisima i softveru, preduzeće Vodovod i kanalizacija Herceg Novi značajno je poboljšalo poslovanje i postiglo efikasnost u dinamici otkrivanja i popravci kvarova na mreži. Uvođenjem Kol centra (Call ) 19966 unapređena je komunikacija sa potrošačima, tako da je od otvaranja prije tri mjeseca, primljeno preko 1 270 poziva.

U Monitoring centru za detekciju, koji se nalazi u organizacionoj jedinici Vodovoda u Zelenici, postoji tačna evidencija kvarova, po ulicama, naseljima, mjesnim zajednicama, vrstama kvarova, što daje bolji uvid u stanje mreže, ocijenio je direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Herceg Novi Boro Lučić.

Boro Lučić

-Određuju se vrste problema po dijelovima grada, u okviru komunalih usluga koje naše komunalno preduzeće nudi, tako da nam je Kol centar dosta unapredio sistem. Ono što nam je vrlo bitno da je Kol centar, nadležan za otvaranje radnih naloga, otvaraju se momentalno po dobijanju poziva za kvar. Nadam se da ćemo uvođenjem novih servisa, uspjeti još više da ga unapredimo u narednom periodu. Samo kroz elektronsko poslovanje, imamo sve podatke na jednom mjestu. Ubrzali smo proces rada, reakcije po prijavi, takođe, smo dobili  i mogućnost bolje kontrole i analize sistema i čujem dosta pohvala na rad Kol centra. Kroz novi softver (program)  u centru smo umrežili sve radne jedinice u preduzeću, od finansija, magacina i sve što može da bude uključeno u popravku jednog kvara i možemo da imamo uvid evidencije, utrošenog materijala i radnih sati, što daje mogućnosti koje nismo ranije, imali. Sada je sakupljena dokumentacija i sve umreženo u jedan sistem. Svi otvoreni radni nalozi su i zatvoreni.

Ekipe vodovodne i kanalizacione mreže rade u dvije smjene, u nekoliko grupa i velikim trudom zaposlenih uspjeli smo da završimo u minimalnom roku .

Digitalizovana je i kompletna dokumentacija i arhiva. Novim softverom povećala se komunikacija i naplata. Sada imamo kroz softver i dži pi es (gps) bolji  uvid i mogućnost da  se sistem održava što operativnije, ocijenio je Lučić.

On dodaje da cijeli sistem koji je usvojen u prethodnih par mjeseci, doveo je i do smanjenja troškova. I potrošnja  goriva je 50 odsto manja, u odnosu na isti period prošle godine.

Rukovodilac Službe za mjerenje detekcije Gospava Milović, osvrnula se na ciljeve i rezultate Monitoring centra:

Gospava Milović

– Monitoring centar postoji par mjeseci. Osnovni cilj je pravilna raspodjela vode i redovno vodosnabdijevanje. Pored detakcije kvarova, bavimo se i mjerenjem protoka, pritiska. Imamo dobru saradnju sa velikim potrošačima da im obezbijedimo redovno vodosnabdijevanje. Novim softverom je omogućen nadzor nad potrošnjom vode u svim područjima Opštine. Pratimo potrošnju rezervoara i njihov nivo i u svakom momentu smo upućeni u neki problem ako se desi. Trenutno je najkritičnije snabdijevanje  na rivijeri, zbog velikih potrošača, koji troše velike količine vode. S obzirom da veliku potrošnju vode, do sada nije bilo problema u vodosnabdijevanju osim kvarova koji su bili na Podima i Toploj tri u visočijim zonama. Uglavnom, zbog dotrajaliosti dolazi do pucanja na cjevovodima, navela je Milović.

U preduzeću Vodovod i kanalizacija je nabavljena savremena oprema za detekciju u cilju smanjenja gubitaka na mreži:

– Imamo, već nekoliko godina, opremu i sada smo dobili i novu, kojom možemo da detektujemo kvarove koji nisu vidljivi i nove aparate za kontrolu pritiska i program koji kontroliše velike potrošače kao što su hoteli, rizort Portonovi i druge subjekte, objašnjava Milović.

Tehničar Služe za mjerenje detekcije Žarko Poznanović ističe da u Centru za monitoring, nadziru i prate kompletan sistem vodosnabdijevanja u Opštini Herceg Novi:

Žarko Poznanović

– Koristimo telemetriju, gdje konstantno imamo uvid u stanje i nivo u rezervoarima, kao i potrošnju i punjenje rezervoara. Imamo program eko king čije uređaje koristimo za mjerenje potrošnje velikih potrošača, kao što su hoteli na rivijeri. Koristimo eksel program, pravimo tabele i vršimo evidenciju podataka i pritiske na cjevovodu na cijeloj mreži, a koristimo i mape koje smo tako programirali,  da možemo da obavljamo evidenciju kvarova i mjernih mjesta u cilju prikupljanja podataka i relevantnijeg praćenja stanja vodosnabdijevanja na terenu, obrazložio je Poznanović.

On dodaje da se upravo, na ovakav način kroz Monitoring centar, praktičnije i brže dolazi do informacija, efikasnije otkalanja kvar i izlazi u susret potrošačima.

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here