Lukšić: Situacija na moru i dalje opasna

Фото: УПСУЛ

Od početka godine  na našem moru izgubljena su četiri ljudska života.  U zalivu Trašte juče se utopio crnogorski državljanin  P.M. (31), a kod Perazića dola stradao je državljanin Rusije, kazao je načelnik službe traganja i spasavanja u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) Žarko Lukšić.

On je je u „Bojama jutra“ na televiziji Vijesti  rekao da je u nesreći kod Plavih horizonata grupa mladih vjerovatno nesmotreno ušla u talase, koji su već dostizali visinu od dva metra.

Lukšić je napomenuo da je situacija na moru danas mnogo opasnija nego juče, zbog pojačanog vjetra, posebno na Velikoj plaži u Ulcinju, ali i na barskoj rivijeri. Večeras se, takođe je naveo, očekuje jak sjeverni vjetar.

Građanima i turistima je, ističe, za sve informacije non-stop dostupan broj 129 Pomorsko-operativnog centra.

Kapija na stazi koja vodi ka popularnoj budvanskoj plaži Mogren i dalje je zatvorena.

Služba kontrole kupališta Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom sinoć je ustanovila da postoji rizik po bezbjednost građana i turista zbog najavljenih jakih olujnih vjetrova, kratkotrajnih intenzivnih padavina i burnih grmljavinskih procesa, zatvorena je kapija na stazi ka plaži Mogren.

Iz Morskog dobra su kazali da je kapija još zatvorena, te čim se more “smiri”, u koordinaciji sa zakupcima plaža će biti otvorena.

Očekuju da bi oko podne plaža ponovo bila u funkciji, do kada će se vremenske prilike stabilizovati.

Foto: Đorđe Matković

I na pojedinim hercegnovskim plažama juče poslijepodne je podignuta „crvena zastavica“ koja upozorava na opasnost ali sudeći po fotografijama koje nam je proslijedio naš sugrađanin Đorđe Matković, očigledno je da kupači ne poštuju pravila isticanja zastavica i ne vide opasnost u kupanju prilikom velikih talasa.

Matković primjećuje i da spasioci veoma rijetko sjede u visokim stolicama koje su namjenjene za osmatranje te da se na novskim plažama one nalaze na samom kraju  odakle imaju slab pregled.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here