Knjige Bosiljke Pušić i Predraga Kuzmanovskog predstavljene na Trgu od knjige

Na Trgu od knjige sinoć su  predstavljene  knjige Bosiljke Pušić „Veselo, veselo, zometa!“ i „Kapetan Stevan Vukotić – prvi Južni Sloven, Srbin i Bokelj koji je oplovio svijet“, Predraga Kuzmanovskog.

Novinarka Vitka Vujnović predstavila je književni opus Bosiljke Pušić i kazala da je pisanje romana „Veselo, veselo, zometa!“ bio  način da se Boka izbori sa bolešću – kako ona kaže onim „grguljezom koji je izjeda“ – ili koji je izjedao, a Boka ga je savladala ostavljajući o tome zapis ali bez traga gorčine.

-Zapis pun vedrine, dobrote, kao putokaz i ohrabrenje svima koji se nađu u sličnoj situaciji, a nažalost sve je više onih koji se suočavaju sa bolešću. Iz poglavlja u poglavlje čitamo kako Boka reaguje na uspone i padove u liječenju, na nuspojave liječenja, otkrivamo sa kim se sve susreće, kako pozdravlja zometu, novi lijek u nizu nimalo lakih i bezopasnih terapija… Premda  Boka  nije mogla da dođe  na promociju, sigurna sam da ste osjetili da u riječima, pogledima, ljubavima Boke Pušić ima energije za nova djela – nadamo im se i čekamo ih s radošću – kao i novi susret na najljepšem hercegnovskom Trgu od knjige, poručila je Vujnović.

Glumac Dejan Đonović pročitao je pismo koje je Bosiljki Pušić, povodom promocije, napisao, recenzent knjige „Veselo, veselo, zometa“ naš sugrađanin Momir Mićunović.

Knjiga „Kapetan Stevan Vukotić – prvi Južni Sloven, Srbin i Bokelj koji je oplovio svijet“ Predraga Kuzmanovskog  se pojavljuje povodom 200-godišnjice od početka putovanja kapetana Stevana Vukotića ruskim ratnim i istraživačkim brodom „Predprijatije“.

Informacija da je Stevan Vukotić oplovio svijet je egzistirala 57 godina, kazao je autor Predrag Kuzmanovski.

-Profesijom sam vezan za tu problematiku i onda me nekako to povuklo da vidim kako su plovili prije 200 godina i kako je bilo u tom periodu. To je bio povod da krenemo u istraživanje i napišemo knjigu. Mladom navigacionom oficiru ukazano je povjerenje da, kao najbolji u klasi, vodi istraživački brod „Predprijatije“ na stručnu ekskurziju oko svijeta. Bila je to velika čast, ali i izazov za Stevana Vukotića, s obzirom na to da je tada imao samo 23 godine. Na istraživačkom brodu je bilo 118 članova posade i pet naučnika. Na put oko svijeta krenuli su iz čuvene luke Kronštat.

Kako objašnjava Kuzmanovski, knjiga je podijeljena u nekoliko poglavlja.

-Jedno poglavlje smo imali jer smo imali dnevnik kapetana Vukotića, ali šta se dešavalo i kako je Stevan došao do Rusije i postao pomorski oficir i šta se dešavalo poslije to je bilo nepoznato i široj i užoj publici. Sada je to jedan sklop koji je rezultirao knjigom nakon tri godine, kazao je Kuzmanovski.

O knjizi su govorili etnolog Aleksandar Petijević i reditelj Rastko Šejić.

Večeras na Trgu od knjige „Pjesničko veče društva novosadskih književnika“. Učestvuju: Selimir Radulović, Zdenka Valent Belić, Zoran Đerić, Jelena Marićević Balać, Nenad Šaponja, Perica Milutin i Nataša Bundalo Mikić. Početak je u 21 sat.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here