Eko-Fond: Godišnji program Javnih konkursa od 1,5 milion eura lokalnim samoupravama  

Фото: Agencija CG News

 Predstavnici Eko – fonda prezentovali su zainteresovanim predstavnicima crnogorskih opština – Godišnji program raspisivanja Javnih konkursa za 2023. u ukupnom iznosu od 1.500.000 eura namijenjen lokalnim samoupravama.

Eko-fond teži da kroz pružanje finansijske i tehničke podrške postane jedan od pokretača snažnijeg ekonomskog, privrednog i infrastrukturnog razvoja lokalnih samouprava, kazao je direktor Draško Boljević.

-Ovo je trenutak kada vam predstavljamo usvojeni program rada za ovu godinu i za koje projekte imamo namijenjena sredstva. Jedinice lokalne samouprave treba da iskažu spremnost za rješavanje gorućih pitanja iz oblasti za koje su sredstva opredijeljena i da iskoriste mehanizme koje im Eko-fond pruža, poručio je Boljević.

Sredstva Eko – Fonda namijenjena su za projekte opština i privrednih društava čiji je opština osnivač u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti i njihova namjena prezentovana je opštinama u saradnji sa Zajednicom opština Crne Gore.

Mišela Manojlović generalna sekretarka Zajednice opština istakla je da sardnja između dvije institucije krunisana potpisivanjem memoranduma kojim se i formalno postavljaju temelji zajedničkog sprovođenja ovog procesa.

-Saradnja Zajednice i Eko – Fonda na ovom poslu je od samog početka funkcionalna i kao takva može predstavljati primjer konstruktivne saradnje lokalnih i centralnih vlasti čije će benefite u krajnjem osjetiti građani, rekla je Manojlović.

U krajnje teškim uslovima u kojima posljednjih godina najveći broj opština ostvaruje svoje funkcije, subvencije koje Eko – Fond stavlja na raspolaganje opštinama predstavlja značajan podsticaj i budi nadu da će se ovaj trend nastaviti i ubuduće, zaključila je Manojlović.

Izvor: Agencija CG News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here