БОРА ЂОРЂЕВИЋ: МОЈЕ СРЦЕ ЈЕ ЛУТАЛИЦА, А ЧИМ БОЛЕШТИНЕ ПРОЂУ ЕТО РИБЉЕ ЧОРБЕ У НОВОМ

Нова година је увијек вријеме нових почетака, нових одабира, циљева, изазова, жеља, надања и свакако вјере да ће дани пред нама бити бољи од свих претходних. Са Новом годином крећемо у другу сезону рубрике „Срце бира Херцег Нови“. Саговорник нам је најпопуларнија рок звијезда некадашње Југославије – Борислав Бора Ђорђевић познатији као Бора Чорба, писац, пјесник, глумац и фронтмен бенда Рибља чорба. Уз његову причу учинимо ову недељу занимљивијом, задржимо још мало празничног духа и откријмо заједно због чега његово срце бира Херцег Нови.

Пише: Викторија Самарџић

Успјешном каријером групе „Рибља чорба“ која траје пуне 42 године доказали сте да су упорност, посвећеност и огромни ентузијазам и рад суштина успјеха у освему чиме се бавимо, па и у животу. На шта сте највише поносни?

За то време које помињете радили смо у континуитету, без престанка. Са нама су свирали Бајага, Чутура и други који сада имају успјешне каријере и поносан сам и срећан прије свега што смо били и остали пријатељи. Срећни смо и што никада нисмо разочарали људе који су слушали нашу музику.

Које су то „свијетле“ и позитивне, а које оне друге, „тамне“ и негативне ствари са којима сте морали да се суочите због каријере и Чорбе?

Најљепше је што цио живот радимо оно што волимо. Сада смо очајни и тужни јер нас је напустио један од оснивача, Миша Алексић. Корона нас спречава да свирамо. Али, проће све, пролази и лијепо и ружно.

Једини сте бенд који може да се похвали да има своју поштанску марку?

Поштанску марку је, у сарадњи са ПТТ Словеније, организовао наш тадашњи менаџер за Словенију Сречо Липовец, поводом концерта у репрезентативном простору, на сцени Крижанке у Љубљани. То није сувенир, туристичка марка, већ званично издање поште Словеније и данас има велику филателистичку вриједност. Сви смо покуповали марке и разгледнице и јавили се својима. Џинџер је сачувао неколико. Паметан човјек.

Упркос свим успјесима најистрајније показујете скромност и једноставност. Често сте истицали да вам је први посао у животу био столарски и молерски. По чему памтите те дане и колико је битно за човјека да створи нешто сам, са својих „десет прстију“?

Најважније је да се млад човјек осамостали, да не зависи од родитеља. То сам, хвала Богу, урадио доста рано и нисам се стидио ниједног посла.

Никада се нисте либили да укажете на најдиректнији начин све што не ваља у нашем друштву. Колико вам је то „сметало“ у животу?

Па та отвореност и склоност према критици оног што не ваља могла је и главе да ме кошта, али је срећом још увијек глава на раменима. Били смо годинама у медијској изолацији па смо и то преживјели, највише захваљујући људима који нас воле и константно прате и подржавају. Ако смијем да кажем, само Азра и Чорба имају фанове који су спремни да се побију за свој бенд, као фудбалски навијачи.

Најљепша успомена из Херцег Новог?

Херцег Нови ми је посебно драг град на црногорској обали.Свирали смо тамо на свим просторима на којима се може свирати. Некако најбољу атмосферу даје Канли кула. Такође сам сам наступао на малој љетној позорници у самом граду.

“Алал вера Херцег Нови“- ову вашу реченицу и данас памтимо. Шта вас је то оставило без даха у Новом?

Посебно ми је драг наступ за дочек Нове године, ваљда 2019. Користим прилику да се захвалим домаћинима на љубазности и бајкерима на ручку. Волим Нови и због мултинационалне културе. Не волим баш степенице, оматорио сам па ми пентрање слабо иде. Шалим се, наравно, и архитектура је јединствена. Такође желим да поздравим Новљане Драгољуба Ђуричића и јединственог и непоновљивог светског мега цара Рамба Амадеуса…

Наш саговорник честита Рамбу за најбољи концепт на Еуросонгу и интервју у коме је апсолутно тачно објаснио суштину пандемије корона вируса.

Чим болештине прођу, ето Рибље Чорбе у Херцег Новом, поручује, а Новљанима и свим људима, жели срећнију и бољу Нову 2021.

– То да буде срећнија и боља, и није нарочито тешко, јер гора од 2020. не може да буде.

Због чега ваше срце бира Херцег Нови?

Моје срце јесте у Херцег Новом, али и у Љубљани и у Чачку и у Београду, шта ћу кад ми је срце луталица и сад је одлучило да остане у Љубљани. Кад прође корона доћи ће да љетује у Херцег Новом.

ФОТО: https://www.facebook.com/officialribljacorba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here