Дигитализација јавне управе је предуслов квалитета и пут ка задовољном грађанину

Парламентарни избори 2023.

Дигитализација јавне управе је процес који се као неодложан мора спровести,њоме се подиже ниво дигиталне писменост становништва како би коришћењем дигиталних алата грађани уштедјели своје вријеме које је данас можда и најважнији ресурс сваког појединца, поручила је посланичка кандидаткиња на листи “Да.Ми можемо за грађанску Црну Гору” Валентина Бајчета.

Грађани су препознали предности дигиталног доба. Кроз коришћење апликација могу из својих животних и радних простора плаћати рачуне, вршити новчане трансакције, али и имати бројне друге погодности. На држави је да створи реалне услове за то.

Јавна управа треба и мора да омогући приступ грађанима да кроз ажуриране и заштићене апликације могу доћи до њима потребних аката-увјерења, потврда, на који начин би се избјегли беспотребни редови и чекања, али и убзали управни поступци по захтјевима грађана, што би водило не само ка уштеди времена већ и ка рационализацији све већег и тромијег државног апарата који све теже може одговорити захтјевима новог доба.

Такође смо свједоци да је кадровска картотека у многим органима јавне управе и даље у папирнатој форми, тако да ћемо радити на томе да Централна кадровска евиденција ЦКЕ мора бити квалитетна и редовно ажурирана самим тим функционална. Данас у савременом добу ЦКЕ не функционише у Црној Гори као што је то случај у развијеним земљама.

Услед сајбер напада који се догодио прошле године који је за последицу имао паралисање цјелокупног система јавне управе, а чија се претрпјела штета ни до данас у потпуности није санирала више је него јасна порука да Министарство јавне управе није добро одрадило свој посао, те да истоме недостају квалитетни кадрови из редова ИТ стручњака.

Након окончања парламентарних избора залагаћемо се за убрзан али системски и квалитетан приступ рјешавања овог проблема, како се овакви пропусти не би више понављали у будућности, казала је Бајчета.

Валентина Бајчета, спец.сци државно-правних студија, посланичка кандидаткиња  на листи “Да.Ми можемо за грађанску Црну Гору”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here