ПОМОЋ ПРИВРЕДИ КРОЗ ЗАЈЕДНИЧКУ САРАДЊУ ВЛАДЕ И ПОСЛОВНИХ БАНАКА

Подршку микро, малим и средњим предузећима, у циљу стварања могућности за опоравак привреде, али и нових инвестиционих улагања, Влада планира да реализује кроз пакет мјера у сарадњи са пословним банкама у Црној Гори.

Како је након састанка државних секретара у Министарству финансија и социјалног старања Мила Касалица и Јанко Одовић и државне секретарке у Министарству економског развоја Милене Липовине Божовић са представницима пословних банака саопштено, пројекат ће бити реализован на начин да Влада Црне Горе банкама бескаматно обезбиједи средства у висини од 40-60% одобрених кредитних аранжмана за крајње кориснике кредита.

Преостала средства банке би обезбијеђивале из сопствених извора. На тај начин би крајњим корисницима било омогућено да добију значајно повољније услове финансирања, што представља изузетно важан предуслов за опоравак цјелокупне привреде.

Према ријечима Миле Касалице, сврха састанка је проналазак оптималног рјешења за реализацију овог пројекта који је изузетно значајан за црногорску економију.

– Наша функција и главни задатак је да будемо подршка привреди у овим веома осјетљивим тренуцима. Ове године морамо бити фокусирани на то да, што је могуће боље, изнесемо предстојећу туристичку сезону и стабилизујемо нашу економију. Циљ је да привредницима обезбиједимо значајно повољније услове кредитирања – истакла је она.

Услијед посљедица изазваних пандемијом ЦОВИД – 19, како наводи Јанко Одовић, Влада Црне Горе, у континуитету пружа подршку привреди како би се умањио негативни утицај пандемије на економију.

– Циљ је да, у сарадњи са пословним банкама, пружимо додатну подршку нашим привредницима и предузетницима. Све пројекције, како наше, тако и пројекције наших међународних партнера, нам говоре да ће крајем ове туристичке сезоне доћи до снажног покретања привредне активности. Због тога морамо дјеловати синергијски и пронаћи рјешење да брзо и ефикасно помогнемо опоравку привреде, у сусрет туристичкој сезони од које имамо велика очекивања – казао је он.

Влада Црне Горе је закључила кредитни аранжман са Банком за развој Савјета Европе (ЦЕБ), за подршку привреди кроз кредитне аранжмане за обртна средства и инвестиције, у износу од 40 милиона еура, уз могућност закључења додатног уговора за још 30 милиона еура. Уговором о кредиту који је потписан са ЦЕБ-ом је дефинисано да се кредити могу одобравати искључиво за потребе финансирања пројеката аутономних микро, малих и средњих предузећа, укључујући оне који се баве занатским или предузетничким активностима.

Како је казала Липовина Божовић, црногорска привреда је суочена са проблемом недовољне ликвидности.

– Због тога је важно да пронађемо заједнички начин да, удруженим снагама, помогнемо привреди у превазилажењу овог проблема. Укупан бољитак црногорског друштва зависиће од брзине којом ће се опоравити привреда, зато је од великог значаја да благовремено пласирамо додатна финансијска средства сектору ММСП-а – нагласила је Липовина Божовић.

На састанку је договорено да пословне банке током наредних дана доставе своје предлоге и понуде, са условима по којима ће одобравати кредите микро, малим и средњим предузећима. Након усаглашавања са ресорним министарствима, биће потписан уговор између Владе Црне Горе и пословних банака, када ће се кренути у реализацију пројекта.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here