Почели Дани БиХ у Херцег Новом-ојачати већ добро успостављену сарадњу

Херцег Нови са градовима Босне и Херцеговине сарађује у више области, а повезују их и европски пројекти, па је на састанку предсједника општине Стевана Катића са сарадницима и представника делегације те државе у кући Ива Андрића, било ријечи и о проширењу већ успостављене сарадње. Састанак је организован у оквиру манифестације Дани Босне и Херцеговине у Херцег Новом. 

Градови Босне и Херцеговине су на одређени начин везани за Херцег Нови и задовољство ми је што имамо први пут организацију Дана БиХ у Херцег Новом, казао је предсједник Општине Стеван Катић.

-Ово је добра прилика да размијенимо искуства и како и на који начин се у наредном периоду још ближе повежемо. Бројне су везе између градова БиХ и Херцег Новог, посебно што бројни туристи из ове државе долазе у Херцег Нови поготово током љета и Празника мимозе, али и цијеле године. И наши суграђани обилазе градове БиХ, казао је Катић.

Амбасадор Босне и Херцеговине у Црној Гори, Бранимир Јукић, потврдио је да је ово континуитет сарадње.

-Велики број локалних самоуправа из БиХ има са Општином Херцег Нови како билатералну, тако и сарадњу и у оквиру ИНТЕРЕГ и ИПА пројеката. Имамо овдје представнике општине Билећа, Босанско – подрињског кантона, Тузланског кантона, Сарајева и мислим да веће симболике за ово не треба. Херцег Нови је увјек био отворен град, прави медитерански бисер и центар који је мјесто спајања, додира и интеграције свих подручја са нашег региона, казао је Јукић. 

Министар туризма БиХ Денис Бећировић истиче да ће током боравка у Херцег Новом са колегама из нашег града обавити низ састанака како би остварили међудржавну сарадњу на ИНТЕРЕГ пројектима који се односе на БИХ, ЦГ и Хрватску.

-Желимо радити у областима туризма, трговине и свим другим областима. Тузлански кантон је отвореног срца и радићемо на томе да и ми организујемо нешто слично, јер доста народа из ЦГ посјећује Тузлански кантон, казао је Бећировић.

На састанку је било ријечи и како убрзати прелаз на границама, а како је казао Катић, договорено је да утичу на надлежне како би се убрзао проток путника.

Туристичке заједнице кантона Сарајево, затим кантона Тузла као и кантона Горажде у парку Бока приказале су љепоте које посједују та поднебља уз жељу да се упознају и са љепотама које пружа Херцег Нови и Бока.  Вечерас је на програму Вече севдаха од 20:00 сати, а концерт ће одржати Санел Смоло и Канита Карић.

Дане Босне и Херцеговине организује ЈУК Херцег фест у сарадњи са Општином Херцег Нови и Туристичком организацијом, Пинк БХ телевизијом и Удружењем Севдах.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here