Фестивал „Бруна Шпилер“ оживио културну сцену Бијеле

 Јубиларно 10. Међународно такмичење соло пјевача Бруна Шпилер отворено је синоћ у Дому  културе у Бијелој. Фестивал који носи име врсног пјевачког педагога наставио је да живи након Игала и Херцег Новог, ове године у Бијелој.

Фестивал је отворио потпредсједник Општине Мирко Мустур захваљујући организаторима што су истрајали да обнове ово јединствено такмичење које, како је рекао, проноси име Херцег Новог као града културе и умјетности.

-Јединствени језик музике нашао је пут до умјетника широм Европе и понудио им прилику да се опробају у соло пјевању на сцени у Херцег Новом, а то је управо мјесто одакле су се бројни награђени са претходних фестивала винули високо и сада наступају у великим оперским кућама свијета, казао је Мустур.

Подсјетио је и на Бруну Шпилер, Новљанку која је своје умјеће стечено на Музичкој академији у Београду, Милану и Риму, зналачки  преносила на младе таленте, а они које је учила, затим настављали њеним стопама.

-Њен аманет и љубав према соло пјевању живи захваљујући и овом фестивалу који окупља младе умјетнике из Црне Горе, региона и осталих држава Европе, казао је Мустур.

Херцег Нови је, рекао је он, “град богате културне баштине, читавог низа фестивала, а сваки од њих, баш као и овај, важан је и значајан и чини да ширимо пријатељства, размјењујемо искуства и да сваком госту дарујемо дио онога што овај град на улазу у Боку пружа”.

Умјетнике и госте поздравио је Никола Самарџић, предсједник МЗ Бијела, који је казао да оживљавајући Дом културе, који је годинама био запостављен и затворен, оживљавају и културну сцену Бијеле.

-Бирамо квалитетне садржаје попут овог такмичења који окупља не само регион него и Европу. Отварајући наш град и Бијелу за овакве программе отварамо и европске сцене за нашу традицију, културу, за наше талентоване и младе људе, казао је Самарџић.

Директорица Фестивала и соло пјевачица, Маријана Шовран се осврнула на обнављаље такмичења које је, како је рекла, и када је основано а и данас јединствено у Црној Гори.

-Ово такмичење је расло током девет година а онда заустављено али није могла бити заустављена жеља да га обновимо. Уз подршку коју је та жеља подстакла ево нас на новом почетку, снажном јер имамо скоро 60 такмичења из региона и Европе и нову категорију на коју смо поносни, “Но аге лимит”, казала је Шовран.

Професорица соло пјевања Милица Милановић је истакла да се златна нит музике тка деценијама и постаје све снажнија.

-Захваљујући Бруни Шпилер, Радмили Смиљанић, годинама почасној предсједници такмичења, диригенткињи Дари Матић Маровић, Мирели Шћасни, члановима жирија И такмичарима, ово такмичење, музика а сада и Бијела постају  мјесто или начин за другачији и без сумње љепши сусрет са свијетом, казала је Милановић.   

На свечаности отварања наступиле су уз Маријану Шовран и Милицу Милановић (клавирска пратња Андреј Молчанов и Дејан Кривокапић) вокална солисткиња Николина Томашевић и професорица хармонике Босиљка Кулишић.

Наредна два дана су такмичарска а о најбољима ће одлучивати шесточлани међународни жири. Последњег дана фестивал биће уприличен концерт “Белканто за сјећање”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here