На јубилеј – 70 година постојања из Специјалне болнице за психијатрију позивају надлежне да не остављају на маргини ту установу

Здравствена установа Специјална болница за психијатрију “Доброта” данас обиљежава седамдесет година постојања. Ријеч је о јединој болници у држави која се бави најтежим психијатријским поремећајима, са 233 кревета који су, како информишу из те установе, најчешће попуњени. Комплекс чине стари објекти, а уколико се за њихову реконструкцију не издвоје одређена средства, довешће се у питање функционисање болнице “Доброта”.

Од свог оснивања, болница је више пута мијењала статус и назив, али је њена улога остала иста, а то је да као стационарна установа збрињава, лијечи и унапрјеђује и рехабилитује здравље ментално обољелих особа.

Саставни дио болнице данас су одјељења за акутне психозе, за продужено лијечење, за лијечење болести зависности, затим Одјељење за форензичко-судску психијатрију те Отворено одјељење за акутне психозе и ЕЕГ одсјек док у амбуланте и службе болнице спадају Служба ургентне медицинске помоћи, Служба за дјечју и адолесцентну психијатрију, Психолошка служба, Служба за окупациону и радну терапију, Служба за социјални рад, Служба заједничких послова и Центар за промоцију науке и развој пројеката.

Запослених је 197, што је за установе овог типа недовољно према свјетским стандардима.

Директор Специјалне болнице за психијатрију “Доброта” др Александар Мачић, истиче да број пријема у Специјалној болници за психијатрију “Доброта” константно расте 10 до 15 одсто годишње те да је у условима које карактеришу стални притисак и техничка оскудица доста тешко радити.

-Прилика је да на данашњи дан подсјетимо надлежне и читаву јавност да без ове болнице не би могао функционисати цјелокупни здравствени систем у земљи. Зато је не би требало “узимати здраво за готово” и њено функционисање не би смјело да буде на маргини. Ресорна министарства и фондови требало би да уложе више пажње, енергије и финансијских средстава за боље функционисање болнице. До сада то није био случај.

Др Мачић наводи да комплекс чине стари објекти, а уколико се за њихову реконструкцију не издвоје одређена средства, довешће се у питање функционисање болнице “Доброта”.

-Овај датум је, такође, прилика да се захвалим свим запосленима и некадашњим радницима болнице који су својим ентузијазмом допринијели функционисању рада установе, јер без додатних напора који су уложили и улажу, наш болнички систем не би функционисао. Захвалност дугујемо и свима који су донацијама помогли и још увијек помажу да болница функционише и који не заборављају најрањивије категорије друштва, саопштио је др Мачић и поручио да су врата болнице, и поред поменутих потешкоћа које значајно отежавају процес рада, отворена и за све оне који желе савјет, разговор и помоћ која се односи на ментално здравље.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here