Лековић: За храбре звиждаче још веће мјере заштите

Парламентарни избори 2023.

“Борба против корупције је приоритет наше коалиције, а побољшање законског оквира наша обавеза. Храбри звиждачи су носиоци кључне улоге у откривању корупције и наша обавеза је да их још више заштитимо, како би се ризици њиховог храброг поступања свели на нулу.

Законске процедуре нијесу лаке за примјену у пракси, искуства других држава показују да заштита звиждача не смије остати само декларативни акт и за то се на овим изборима и боримо.

Људи су нам се јављали, пријављивали корупцију. Осјећамо потребу да се учествује у борби против корпуције и мафије, то посебно осјећамо током ове изборне кампање. Зато се обавезујемо да ћемо додатно заштитити звиждаче не само у циљу антикорупцијског дјеловања, него прије свега, у циљу очувања њихових приватних живота.

Устав наше земље гарантује право на слободу изражавања, али нам је то право одузето у једноумљу које је владало 30 година. Устав нас обавезује да заштитимо свакога, зато Закон о заштити звиждача треба да буде једна обједињена цјелина која ће штитити сва права упоредо.

Искрено желимо да искоријенимо корупцију, не само да се боримо против мафије него да кренемо и од јавне управе, болница, рада на црно, искоришћавања наших младих који први пут улазе у радно окружење итд. Зато смо свјесни да звиждачи запослени у јавном, али и приватном сектору, могу пуно да помогну јер уочавају неправилности на свом радном мјесту. Не смијемо дозволити да људи који уочавају корупцију не ураде ништа јер се плаше, прије свега за свој живот, али и још више имају страх да то на шта указују неће бити отклоњено, да се нико неће заузети да се баш тај случај ријеши и санкционише.

Борба против мафије и искорјењивање корупције је наш заједнички посао и зато добра законска заштита звиждача може повећати повјерење грађана у институције и директно утицати на то да се све већи број људи идентификује са улогом звиждача.

Зато смо се повезали. Зато храбро идемо у борбу против мафије и системске корупције. Зато што желимо да мафија остане сама, ми радимо заједно. Само то се броји!” – поручује у саопштењу Момчило Лековић, кандидат за посланика Коалиције “Алекса и Дритан, ХРАБРО се броји !“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here