Спасовданска литија је празник срца и традиција коју Херцег Нови чува

Поводом храмовне славе Вазнесења Господњег у Херцег Новом, данас је градом прошла литија којом је началствовао епископ буеносајрески и јужноцентралноамерички Кирило.  

Вечерње богослужење у храму на Топлој је служио протосинђел Павле Пејић, старјешина храма Светог Саве у Тивту уз саслужење локалних свештеника. Бројни вјерници су се поклонили честицама моштију светих Јасеновачих великомученика које су изложене у цркви на Топлој.  

Након службе литија је кренула од храма на Топлој, ка храму светог Архангела Михаила на Белависти, гдје је прочитано свето Јеванђеље и приређен кратак програм у којем су учествовала дјеца, полазници школе вјеронауке коју води Александра Миљанић. Вјерни народ наставио је шеталиштем назад ка Топлој гдје је бесједио епископ Кирило.

У литији су и ове године са својим суграђанима били челници општине Херцег Нови, предсједник Општине Стеван Катић, предсједник СО Иван Отовић, њихови сарадници и одборници локалног парламента. Присуствовао је и конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић.

Владика Кирило је казао да је сваки Господњи празник као дубока вода и сваки од тих празника је академија за себе из које можемо да се поучимо о спасењу Исуса Христа. Нарочито, како је рекао, је то  празник Вазнесења Господњег.

Добро је да Херцег Нови слави празник Вазнесења, рекао је владика, јер је то празник срца, у славу Богу и за спас свога рода који нам и дан данас освјетљава пут, да не би скренули са Христовог и пута Светог Саве.  

-Власти овога града слиједе и угледају се на благочестиве помазанике Божије који су знали да воде свјетску политику али су се и у томе ослањали на мудрост Божију а знали су и да служе Богу и граде њему светиње да би се у њима пјевала литургија овога и онога свијета, казао је владика.

Он се осврнуо и на Његошеве стихове о Херцег Новом упоређујући га са старцем који набраја своје бројанице.

-Тиме је он и позвао становнике овога града да се посебно занимају молитвом, да набрајају име Божије, име светих на тим бројаницама. То је наша православна медитација. Немојте да идете за другим традицијама које треба поштовати али то нису прави путеви. То су бунари за неке жедне људе а ми имамо чисти извор православне науке и Исусове молитве као наше православне медитације, рекао је владика Кирило и закључио да је ова литија продужетак дивних свенародних литија које су учиниле крај једном атеистичком систему који није у традицији нашег народа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here