Шћекић: Циљ је да болница самостално функционише, оснажићемо кадар и обновити опрему

Министар здравља Драгослав Шћекић поручио је приликом данашње радне посјете болници Мељине  да је циљ да се у наредном периоду кроз оснаживања у опреми и кадру дође до нивоа да  болница почне самостално да ради.

-Једино могуће рјешење које смо имали да уведемо болницу у систем јавног здравства било је да она ради у оквиру ОБ Котор. Тек када буду створени услови да на сваком одјељењу имамо пуну услугу можемо говорити о осамостаљењу болнице, казао је Шћекић.

У радној посјети боравили су и директор Фонда за здравствено осигурање др Вук Кадић и директор КБЦ Котор др Давор Кумбуровић.

Шћекић је након обилска болнице казао да Херцег Нови и Црна Гора у Мељинама има прави драгуљ те да је невјероватно да је неко могао „да то благо препусти,  да дође до неуспјеле приватизације и до стечаја и да оставе грађане без здравствене заштите“.

– Ова болница је потребна цијелом црногорском здравству јер има оно што друге болнице немају. Говорим првенствено о хипербаричној комори која је била значајна не само ЦГ већ и екс ЈУ и која и сада пружа квалитетну услугу. Овдје имамо квалитетан и искусан кадар и квалитетну опрему, казао је Шћекић и поручио да ће  ресорно Министарство  дати све од себе да болница кроз оснаживање у опреми и кадру дође до момента да се врати у самостално пословање. 

-Осим недостатка кадра видјели смо да је и опрема старија, мора да се мијења, али је за нас веома значајан ентузијазам љекара и осталог медицинског особља. У наредном периоду даћемо све од себе да обновимо опрему, казао је министар здравља.

Одговарајући на питања новинара Шћекић је казао да је до данас упослено 120 људи.

-Неко је хтио да пласира нетачну информацију о отказима. Када је здравствени систем ЦГ препознао да се гаси један драгуљ и када смо видјели да грађани остају без здравствене заштите дали смо све од себе да болницу вратимо у сиистем и да запослене из једне приватне здравствене установе запослимо на законит начин, казао је он и додао да ће ширењем капацитета болнице повећавати и број запослених. 

-Овом динамиком којом сада радимо и захваљујући запосленима који су дали све од себе да сачувају болницу очекујем да у наредних годину и по, двије подигнемо ниво услуга и да привучемо љекаре да раде овдје. До тада морамо имати подршку которске болнице. Када се стекну услови да болница пружа све услуге имаћемо самосталну болницу, закључио је Шћекић.

Новинаре је интересовало да ли ће посјетити данас и Институт Игало на шта је министатр одговорио да то није у данашњем плану радне посјете али да Влада неће дозволити да Институт пропадне и да дају све од себе да се та установа сачува.

-Већ сутра ће на Влади бити ријечи о позајмици Институту. Не смију нечији политички интереси да буду изнад општег добра. Неко у Игалу није урадио оно што је требао. Менаџмент непрестано шаље погрешне информације према грађанима а нису урадили оно што су морали. Прошле године нису искористили средства која су била обезбијеђена за ангажовање консултанстке куће како би добили пресијек стања и како би Институт изашао на зелену грану и почео да ствара нову вриједност. Та су средства враћена у буџет и на то питање мора да одговори актуелни менаџмент, казао је Шћекић и подсјетио да су уплаћивана авансна средства како би помогли Институту да функционише.

-Ја питам шта је менаџмент урадио у претходном периоду, осим што су направили дугове, да се дугови сведу на најмањи ниво и да се стање среди или је само довољно да се одговорност пренесе на Владу и министарство. Ми смо већ неколико пута промијенили одбор директора и очекујемо да ће овај повући неке конкретне потезе, казао је Шћекић и објаснио да држава не може да помаже отвореним уплатама јер није стопроцентни власник Института.

-Морамо да нађемо начин да изађемо из тог галиматијаса који је неко други направио а да не кршимо закон. Сви морају да имају своју улогу и одговорност. Морамо да размислимо шта је најбоље за Институт а моје и мишљење премијера је да Игало не смије да стане, поручио је министар здравља. 

Прелазак Болнице Мељине у систем јавног здравља је историјски тренутак за ову медицинску установу, истакао је др Горан Коматина и додао да су радници свјесни да је опоравак процес за који ће требати година-двије.

– Сви су расположени, хоће да раде и нема проблема што се тога тиче, издржаћемо, али полако, корак по корак. Нешто што је уништавано толико, не може се вратити преко ноћи. Али мислим да смо уласком у систем јавног здравља добили нешто сјајно. И без которске Болнице, законски не би ни могли то, јер смо били у стечају, у ствари били смо нигдје – нагласио је он.

Директор Фонда за здравстено осигурање, др Вук Кадић информисао је да је од почетка функционисања у оквиру система јавног здравља у Болницу Мељине уложено близ четири милиона еура.

– Морали смо да направимо детаљан план средстава, финансијски план. Само 650 хиљада еура је опредјељено за љекове и медицинска средства, 2,4 милиона иде на бруто плате запослених у Болници Мељине. То су све значајна средства, која је држава морала да обезбједи и Фонд да нађе начина да грађани Херцег Новог добију болницу у својој општини и запослени оно што заслужују – навео је он.

Др Кадић је истакао ентузијазам, вољу и жељу запослених да Болницу одрже упркос свим проблемима кроз које је прошла.

– Ово је био један начин да им се одужимо за сав тај труд и напор и на крају крајева, да им пружим наду да ће ићи на боље, те да ће они, као запослени, и грађани Херцег Новог добити кадекватну услугу и заштиту – казао је он.

У обиласку Болнице Мељине са министром Драгославом Шћекићем и директором Фонда др Вуком Кадићем био је и директор ОБ Котор др Давор Кумбуровић.

2 COMMENTS

  1. Gdine Scekicu vi koda ne zivite u Crnoj gori i niste ministar zdravlja.Za vasu informaciju 50 ljudi je poslato kuci
    28.02.2023g.bez dve plate i bilo kakvih dodataka,ko nezna on treba da pita.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here