СПЦД „Свети Сава“ – неизбрисив печат културног живота

Књига Српско православно црквено пјевачко друштво „Свети Сава“ промовисана је синоћ у порти цркве Светог Спаса на Топлој.

Српско православно пјевачко друштво „Свети Сава“ обиљежава 90 година постојања, а основано је у вријеме велике свјетске кризе. Како је објаснио аутор Небојша Рашо, до почетка Другог свјетског рата, друштво је дало печат културном животу Херцег Новог и допринијело израстању једне вароши у туристички град.

-Петар Лазаров, хоровођа први, ударио је темеље хора, а протосинђел Иринеј Крстић завршио рад. О Иринеју мало знамо, а он је много учинио за овај хор и град. Вриједно је споменути да су сачувана имена чланова хора, које је записла чланица Вјера Мијајловић Ченић супруга капетана Михајла Ченић. И списак је од непроцјењивог значаја, казао је Рашо.

Други свјетски рат прекинуо је рад друштва и како је објаснио аутор, по завршетку рата било је немогуће да се обнови јер је однос државе према цркви био непријатељски.

-До обнове хора морало се чекати на 90. године и долазак Петра Ракића, мада ни ова времена нису била идеална за рад хора. Упркос томе хор се развијао, имао је успоне и падове, учествовао на многим значајним догађајима и одазивао сваком позиву. Хор је учествовао и у свим литијама и можда је једини у Црној Гори који је био на свим литијама. То је први хор који је пјевао на Кајмакчалану. СПЦД „Свети Сава“  за девет година рада прије Другог свјетског рата од 1932. до 1941. и 24 године од обнове, 1999. до 2023. стекло је завидну умјетничку репутацију, оставио неизбрисив печат у историји СПЦ у Херцег Новом и Боки Которској , али и културном животу града. Можемо рећи да све ово вријеме хор носи достојанствено име Свети Сава.

Све што је записано у књизи је истовремено и прошлост и садашњост и будућност, казао је Зоран Лазаревић. 

-Кад погледате начин на који се прослављао Свети Сава прије 90 година у Херцег Новом, а како данас, све је у потпуности исто. Ми смо само наслиједили једно божанско надахнуће које су наши преци имали. Прича о хору Свети Сава је прича о људима који су изузетни, ентузијасти. Показати у овом времену вољу, напор , одговорност да свој таленат и богомишље искажете кроз појање је фасцинирајуће. Врло је важно, а то ће бити највећа похвала хору Свети Сава да са њима заједно учествујемо на светим литургијама, казао је Лазаревић.

Прича о хору „Свети Сава“, рекао је Лазаревић, је прича и о нашем народу и то ћете наћи у овој књизи.

-Поменуће се и Кајмакчалан и тако ћете историју Првог свјетског рата осјетити и имати обавезу да анализирате. Хор Свети Сава ће вас повести на Косово на које треба да идемо редовно. Доћи ћете и до манастира Крке и до међа цара Душана, до нашег народа који са усхићењем пјева Светом Сави, казао је Лазаревић.

Јасмина Леповић подсјетила је да је Петар Ракић доласком у Херцег Нови започео велику мисију.

-Добио је благослов митрополита Амфилохија и окупио је мању групу људи и почетак његовог рада се везао за пјевницу. Касније је окупио неким чудом 50 људи. Први наш репертоар се везао за литургије, а након неког периода кренуо је да ради и вечерњу службу. И тада и данас је хор Свети Сава везан за богослужење. Ми смо благодарни на свим овим даровима, на чланству које се увећава и што граду и Богу дајемо црквено хорско појање, казала је Леповић.

Током промоције посјетиоци су имали прилику и да чују појање хора „Свети Сава“.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here