Радници Института траже постепену исплату свих дуговања до 20. јула

Угоститељски радници Института „Др Симо Милошевић“, уз подршку запослених у осталим секторима, одржали су данас од 12 до 13 сати још један једночасовни протест испред ресторана, због изузетно тешке финансијске ситуације у којој се већ дуже вријеме налази та установа.

Протесте су започели у понедељак, а држаће их до петка. Уколико до тада не приме фебруарску плату, радикализацију, односно потпуну обуставу рада, најављују од понедељка, спремаће и служити једино оброке за болесну дјецу и непокретне пацијенте.

Угоститељи у Институту Лука Вуковић и Гојко Радовић причају за РТХН да су радници у незавидном положају, јер су без новца, а кредити долазе на наплату.

Гојко Радовић, кувар

– Не знам ко је довео до овакве ситуације, али неко је крив. Задужење од 30 милиона је невјероватно, као што је невјероватно да ни ова Влада не обраћа пажњу на нас. Ако је спало да угоститељи затворе Бању, ми ћемо је затворити ако до петка не буде та исплата. Догорило је до ноката, као што се каже – истиче Радовић.

Вуковић наводи да један дио радника једва прехрањује порoдице.

Лука Вуковић, кувар

– Кредити зову. Била је плата, али банка је узела. Свакоме ко је примио плату, узела је банка. Као да нам нису платили ништа. Баш је тешка ситуација у Институту – казао је он.

Уколико до петка не легне фебруарска плата, наредни кораци биће договорени у суботу на састанку.

– Како ћемо даље, за сада не знам, али имаћемо тај састанак да одлучимо. И ако буде плата, тражимо да нам до 20. јуна исплате двије, па још двије до 20. јула, како би нам се та примања изједначила и након тога да примамо плату за платом – најавио је Радовић.

Радници још увијек немају информације о колективном уговору, који је прије празника предат Влади Црне Горе на сагласност.

Угоститељским радницима у протесту придружиле су се собарице, а очекују и кућне мајсторе, као и заспослене у другим секторима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here