Протест упозорења угоститеља Института Игало; од понедељка радикализација

Не својом кривицом доведени на саму границу егзистенције, угоститељски радници Института „Др Симо Милошевић“, уз подршку запослених у осталим секторима, почели су данас једночасовне протесте, које ће до петка организовати испред ресторана сваког дана од 12:00  до 13:00 сати, због изузетно тешке финансијске ситуације у којој се већ дуже вријеме налази та установа.

Уколико се до 26. маја ништа не промијени, најављују радикализацију протеста од идућег понедељка, односно потпуну обуставу рада, а само ће спремати и служити оброке за болесну дјецу и непокретне пацијенте.

Како је за РТХН казао конобар Милија Бјелица, није им било лако да се одлуче на овакав потез, јер је Институт Игало њихова друга кућа, али су принуђени да се боре за голу егзистенцију.

Милија Бјелица

-Вјероватно смо више времена провели овдје него са својим породицама и врло нам тешко пада ова одлука, па чак и овај мали протест упозорења. Свјесни смо значаја који има Институт, свјесни смо да имамо малтене пуну кућу пацијената, међу којима је и 130 из Норвешке који деценијама долазе овдје, али ми смо принуђени да се боримо за голу егзистенцију нас и наших породица. Господа из Владе Црне Горе сваког 1. у мјесецу приме редовна примања, а овдје има запослених који раде двоје из породице, који имају дјецу, који су подстанари, и ти људи су једноставно више на ивици глади. Овај протест ће потрајати до петка, а уколико Влада до тада не уради ништа по том питању и уколико се не потпише Колективни уговор, ми ћемо бити принуђени да од понедељка, на жалост, радикализујемо протест, поручио је Бјелица.

Његов колега Раде Миљанић је подсјетио да су јануарску плату примили прије три дана, а да овога петка очекују другу, од четири заостале зараде, и позвао на солидарност и остале раднике Института.

Раде Миљанић

-Очекујемо потписивање Колективног уговора, надамо се томе, а уколико не буде, од понедељка ћемо радикализовати протест. Ако је на нас пало да затворимо фирму, ми ћемо то и урадити. Тешка срца, јер то нико од нас не би волио, али ако будемо морали, ићи ћемо и до тога. Поред угоститељских, на данашњем протесту има и медицинских радника, и позивамо и остале да нам се придруже, да нас има што више и да будемо сложни као и до сада, казао је Миљанић изразивши наду да ће нагомилани проблеми ипак ускоро бити ријешени на задовољство запослених.

Раднике је подржао и вд директора Института Игало, др Саво Марић, поручивши да се они боре за свој, али и опстанак ове установе.

-Иако су се на данашњем протесту окупили махом радници угоститељске струке, сви запослени дијеле њихово мишљење, сви су у истом проблему и сви имају подршку у њиховом рјешавању. Нажалост, ово је узрочно-посљедична реакција, ми смо тек у петак примили прву плату за 2023. годину и једноставно радници су на овај начин хтјели да искажу своје незадовољство и наставе борбу за своју егзистенцију, као и егзистенцију читавог колектива.

Др Саво Марић

Јануарску зараду су исплатили од средстава које је уплатио Фонд за здравствено осигурање сходно достављеним фактурама за пружене услуге, и уз помоћ Општине Херцег Нови, подсјетио је др Марић, истакавши да ће истрајати у тражењу аванса, чију уплату очекује брзо.

-На Одбору за туризам прије двије седмице је донесена одлука да Институт тражи нови аванс од Фонда здравства у висини од 1, 25 милиона еура. До петка то није ријешено, и ми смо из својих средстава успјели да исплатимо јануарску плату. У суботу сам имао неке нове контакте и договорено је да истрајемо у тражењу тог аванса, и да ће он бити уплаћен. Видјећемо да ли ће то бити до петка ове седмице. Постоје назнаке да ће бити, али не волим да дам неко обећање а да оно послије не буде испуњено. Врло је извјесно да ће то бити веома брзо.

Дугорочно рјешење није могуће без јасне визије и проширења тржишта, казао је др Марић, који се нада да ће предлог Колективног уговора ускоро добити “зелено свјетло” Владе, како би зауставили тужбе раднике.

-Морамо обезбједити још неко тржиште које ће нам, као норвешко, односно скандинавско, донијети извор прихода на неки дужи период, како би имали нормално и лагодније пословање. Наравно, не можемо обезбиједити враћање дугова који износе око 30 милиона еура, али можемо да обезбиједимо да бар плате буду редовне и да у том смјеру не буде проблема. Надам се, а повезано је са свим овим проблемима, да ће ускоро влада “аминовати”, односно дати сагласност на предлог Колективног уговора. То ће нам на неки начин олакшати ситуиацију, у смислу да ћемо ставити тачку на тужбе радника и да ћемо барем један проблем ставити по страни, поручио је др Саво Марић.

За авансну уплату која је тражена у износу од 1, 25 милиона еура, како су објаснили из Фонда за здравствено осигурање , немају средстава, осим ако Влада не уплати аванс Фонду, а онда их пренесе Институту Игало.

1 COMMENT

  1. Dok god Holanđani dolaze za40€ a Fondu ne smijete dignut cijene ili im uskratiti uslugu tu sreće nema.Jedina sreća da uskoro neće biti Abazovića i ove Vlade. Ko da god bude u budučnosti direktor Instituta mora se osloboditi DPS-ovog menandžmenta koji godinama drži i u ime DPS-a uništava institut,normalno riješiti se tajkuna je primat svih primata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here