Музеји могу да буду занимљиви младима

Под мотом „Музеји, одрживост и благостање”, Међународни дан музеја обиљежава се данас и у Херцег Новом, еукативно – креативним радионицама и стручним вођењем кустоса у Градском музеју Мирко Kомненовић и Дому старог капетана Штумбергера.

У посјети Градском музеју Мирко Kомненовић су били ученици четвртог разреда ОШ “Дашо Павичић”, а циљ је био да дјеци млађег узраста приближе музеј на мало другачији начин, кроз упознавање са разним пословима, казала је за РТХН музејски педагог Анита Шимић.

-Ово је била прилика да упознамо дјецу са музејским пословима и са музеалцима – музејским дјелатницима. Ми смо поводом Међународног дана музеја организовали едукативно-креативну радионицу, са жељом да привучемо и да научимо нашу дјецу да музеји нису мјеста гдје се искључиво долази како би се видјели предмети који припадају културној баштини и који имају своју културно-историјску вриједност, већ да су то мјеста за дружење, забаву и да ту постоје људи који морају да одраде низ разних послова и радњи да би они уопште могли да виде тај предмет у коначници.

Осим музејских збирки, ученицима су своја, али и занимања конзерватора и рестауратора, представли кустос Предраг Спаић и документариста Милијана Миливојевић. Радионица је осмишљена за дјецу основношколског узраста да би их заинтересовала да и без посебних повода посјећују музеј.

-Већина културних, забавних и осталих програма се код нас дешавају током сезоне, а ми смо ту стално 12 мјесеци. Ту постоје људи који раде разне послове од музејског педагога, преко документаристе до кустоса којег мање-више сви везују за музеј. Уствари, ту су и конзерватор, рестауратори и читав низ послова које смо хтјели да приближимо дјеци како би стекли ту навику да могу да дођу да и проводе вријеме у музеју. На примјер, овдје се организују и вјенчања, што значи да то не мора да буде неко уштогљено, конзервативно ни ексклузивно мјесто затвореног типа. Музеји су мјесто гдје се организују разна дешавања која нису искључиво културног типа, поручила је Шимић и додала да су након радионице неки ученици изразили интересовање и жељу за бављењем неким од музејских послова, што потврђује да су постигли циљ. 

Осим Градског музеја Мирко Kомненовић, Дан музеја је обиљежен и у Дому старог капетана Штумбергера у Баошићу, гдје је приређена едукативно-креативна радионица за штићенике Дјечјег дома “Младост” из Бијеле.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here