Комад „Генерална проба самоубиства“ открива све аномалије савременог друштва

Ансамбл пожаревачког позоришта „Миливоје Живановић“ представио се синоћ позоришној публици у Херцег Новом и другим комадом „Генерална проба самоубиства“, по тексту Душана Ковачевића.

Глумица Наташа Илић објашњава да је комад својеврсна критика друштва, кроз коју се показује ниво на који се појединац мора спустити како би опстао. Текстом, на којем је базирана представа, Ковачевић на својствен начин описује све сфере савременог друштва.

Наташа Илић, глумица

– Ударио је на корупцију, трговину људима, трговину органима, ситуацију каква је у позоришту, што се видјело на крају. Једноставно, дотакао је и ишчачкао сво оно дно које се налази у савременом друштву. Позориште је, како кажу, једна велика истина. Желио је да бар кроз позориште укаже на све наше аномалије, у којима живимо и да покушамо да размислимо и промјенимо прво себе – наводи она.

Улога позоришта и јесте, објашњава Наташа Илић, да упозорава и да подстакне публику на размишљање.

– Кроз позоришну представу једноставно гледате себе. Увијек се пронађе дио неког нашег бића, које морамо да освјестимо у нама и размислимо гдје смо, шта смо. Добијамо слику свега што некада нисмо ни свјесни да имамо – казала је она.

Позориште на најбољи начин описује слику сваког друштва, а текст Душана Ковачевића, на којем је базиран овај комад, је употпуњује, прича глумац Драган Николић.

Драган Николић, Глумац

–  Позориште је иначе креира слику неког друштва и све представе које се ограју, дал су рађене у неком прошлом времену, или у садашњем, дају једну пројекцију, али многе су актуелне, попут Стринберга. Душан Ковачевић, што се тиче позоришта је еминенција. Драго ми је сто сам могао да играм у овој представи – казао је он.

Комад „Генерална проба самоубиства“ била је друга представа у оквиру гостовања пожаревачког позоришта „Миливоје Живановић“, чији је глумачки ансамбл претходне вечери одиграо представу „Отац“ Августа Стринберга.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here