Европски тим за Херцег Нови: Козметичко уљепшавање града не може да сакрије нагомилане проблеме

Први наставак 13. редовне сједнице СО Херцег Нови који је одржан 15. маја, очекивано је, како наводе из клуба одборника Европски тим за ХН, обиљежио Извјештај о раду предсједника Општине и органа локалне управе за 2022. годину.   

-Такође очекивано одборници већине у СО Херцег Нови су прихватили овај извјештај, испунили партијски задатак и похвалили рад предсједника Општине и органа локалне управе. Да се ипак ради само о форми и фарси потврдили су у својим дискусијама којима су указали на сву неспособност локалне управе да рјешава нагомилане проблеме у Херцег Новом а на чему у континуитету инсистира ДПС. Тако су, напокон, потврдили да је, цитирамо: „Центар града у хаосу“ при чему су истакли рушевине хотела Рудник и скале које воде поред њега, палату Бутуровина која пријети да се уруши, некадашњу таверну градског ресторана којој се не може прићи од запуштености, незавршене улице у старом граду итд. Када се овоме дода неисправност канализационог колектора на ривијери, неријешено питање постројења за пречишћавање отпадних вода у Мељинама, ескалација проблема болнице Мељине, проблеми у пословању Института Игало АД и сл, а који су обиљежили 2022. годину, добија се слика једног града који тоне док се наставља са лажним обећањима и најавама великих инвестиција, наводе у саопштењу.

Поручују да ни улагање великих средстава у промашене програме ни козметичко уљепшавање улица и тротоара не могу да сакрију нагомилане проблеме.

-Сада се опет као препрека истиче нефункционисање у раду државних органа. Неразумијевање за проблеме Херцег Новог и неефикасност у тражењу рјешења. Али, на власти више није ДПС него партијски истомишљеници коалиционе власти у Херцег Новом, што до краја оголијева истину о неспособној и неодговорној политичкој структури која је лажним обећањима добила повјерење грађана. Испоставило се да је градња основне школе у Игалу у застоју јер неко није знао да је земљиште на којем је планирана изградња власништво акционарског друштва, да се базен Института не може санирати обећаним државним новцем јер је и он власништво тог друштва, да је санација Канли Куле на дугом штапу без обзира што могу наступити несагледиве посљедице по стари град…, кажу из Клуба одборника ЕТЗХН.

Тврде и да податак да је у Општини Херцег Нови и предузећима чији је оснивач преко 1.000 запослених, што је преко 5% радно способног становништва општине, поставља локалну самоуправу у највеће послодавце у Херцег Новом.

-Иако мислимо да је више од 290 запослених у Општини Херцег Нови и овај податак је довољан за забринутост. Посебно када се има у виду да њихова примања чине четвртину буџета општине. При томе, по ријечима предсједника општине, ради се о запосленима неодговарајуће кадровске структуре против које се боре дисциплинским поступцима у намјери да се на тај начин ослободе дијела запослених. Прије ће бити да се ствара простор за запошљавање нових партијских кадрова у зависности од коалиционих договора ради очувања власти. Потврдило се и да ипак није шала те да недостатак столица за запослене у Општини представља озбиљан проблем, што УРИ прави препреку за партијско запошљавање, по ријечима одборника Николе Радмана, предсједника Новске УРЕ. Извјештај о раду предсједника Општине и локалне самоуправе је и поред свега усвојен. Надамо се да ће градња успињаче до Илинице, као изузетно важне инвестиције за Херцег Нови, омогућити да са те висине локална власт боље види стање у нашем граду. Јер док год буду гледали приземно на ситуацију у Општини Херцег Нови, наставићемо да тонемо. Ту нам никаква сила не може помоћи, наведено је у саопштењу Клуба одборника Европски тим за Херцег Нови – (ДПС, СД).  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here