РЕГИОНАЛНИ ВОДОВОД: ОЧЕКИВАНИ ПОВРАТ 12 МИЛИОНА ЕУРА

Уставни суд Црне Горе је по други пут донио одлуку којом је укинуо одлуку Врховног суда ЦГ и потврдио исправност ставова ДОО „Регионални водовод Црногорско приморје” по питању судског поступка, до ког је дошло јер је супротно Уговору између Регионалног водовода и Штрабаг АГ, супротно правилима и стандардима међународног и домаћег арбитражног права, призната одлука неуговореног, а самим тим и ненадлежног арбитражног вијећа МТК из Париза.

Регионални водовод је о наведеном благовремено информисао Владу Црне Горе и ресорна министарства.  Одбор директора Регионалног водовода је на 31 сједници одлучио да се у вези Одлуке Уставног суда ЦГ обрати јавности.

– Уставни суд ЦГ је закључио, потврђујући дакле став Регионалног водовода, да је Врховни суд ЦГ повриједио уставом загарантовано право на правично суђење и приступ суду из разлога што није мериторно одлучио по ревизији Регионалног водовода изјављеној против одлуке Апелационог суда ЦГ, а које право је зајамчено чланом 32 Устава ЦГ и чланом 6 став 1 Конвенције о заштити људских права и основних слобода. Морамо подсјетити да је због оваквих одлука Апелационог суда ЦГ и Врховног суда ЦГ дошло до блокаде рачуна Регионалног водовода у трајању од 268 дана (14.август 2018 – 9.мај 2019.године), све до наплате 12 милиона еура, упкос чињеници да је надлежни Привредни суд ЦГ донио чак 4 пресуде којим је утврдио да нема основа да се призна одлука неуговорене и ненадлежне међународне арбитраже и да сходно томе, Стабаг АГ нема право ни на 1 еуро, а не на 12 милиона еура. Наведене одлуке су довеле и до додатне и директне  штете за Регионални водовод у овом двогодишњем периоду, у износу од  око 4,9 милиона еура.

Регионални водовод ће истрајавати на својим ставовима до окончања овог судског поступка, јер су одлуке Уставног суда ЦГ обавезујуће за све државне органе, па сходно овој  одлуци, очекујемо да се Врховни суд ЦГ, у поновном поступку према нашој Ревизији, не односи претјерано формалистички,    

Уставни суд ЦГ је јасно наложио Врховном суду ЦГ да обезбиједи јединствену примјену закона, јер је Регионалном водоводу повријеђено „право на суд”. Ријеч је о једној од најважнијих уставних обавеза Врховног суда ЦГ, сходно којој треба да свеобухватно одговори на приговоре Регионалног водовода, а посебно да пружи одговор и заузме став око спорног питања: да ли црногорски судови могу да признају одлуке ненадлежног међународног арбитражног суда, који није уговорен између странака у спору?

Привредни суд ЦГ је, понављамо, донио 4 Одлуке у корист Регионалног водовода. Прве три одлуке укинуте су од стране Апелационог суда ЦГ док је четврти пут, Апелациони суд ЦГ, дана 28.03.2018. године, донио рјешење којим је преиначио пресуду Привредног суда ЦГ, и по први пут у црногорској и регионалној судској пракси, признао Одлуку неуговорене, а самим тим и ненадлежне арбитраже, МТК из Париза.

Пуномоћници Регионалног водовода су 12.марта 2021.године Врховном суду ЦГ предали ургенцију за поступање по поднесеној ревизији. Сигурни смо да не може бити донесена другачија одлука осим да одлука Апелационог суда буде укинута и на тај начин буде задовољен принцип и правде и праведности. Само на такав начин ће бити заштићени осјетљиви интереси привредних субјеката од судских поступака који могу бити вођени на основу успостављене праксе признавања неуговорене арбитраже, што је супротно Закону о арбитражи ЦГ и међународним стандардима арбитражног права.

На другој страни, очекивани поврат од 12 милиона еура, који би у том случају био враћен Регионалном водоводу, допринио би да Регионални водовод поново послује стабилно и на дугорочно одржив начин.

Искрено се надамо да ће надлежне институције Црне Горе овом правном изазову приступити онако како би то то урадиле и све друге државе, чијем систему вриједности, као друштво у цјелини, непоколебљиво стремимо.

                                                       Одбор директора

                             ДОО „Регионални водовод Црногорско приморје“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here