Опет поплављено подручно одјељење у Игалу

Усљед обилних падавина, опет је дошло до плављења учионица и ходника у подручном одјељењу ОШ „Дашо Павичић“ у Игалу.

Kада су крајем прошле седмице поплављене просторије у подручној јединици у Игалу, управа школе је предложила да се дјеца привремено премјесте у школу у Суторину, уз обезбјеђен превоз, међутим родитељи нису пристали.

Неопходно је да се испуне још неки услови да би дјеца прешла у Суторину, казала је за РТХН један од родитеља Марина Kалуђеровић.

Марина Калуђеровић, родитељ ученика

-Ја бих да моје дијете пређе у Суторину, али морају да се испуне додатни услови. Није то само обезбиједити превоз. Дјеца морају бити сигурна, од школе и ка тамо. Они су несташни, они су мали. Kо ће дијете прихватити, да ли ће га возач сачекати и провјерити да ли је ушло у школу; има ту много ставки које морају да се испуне. Са друге стране имамо оправдану бојазан да ништа неће бити од школе у Игалу, ако ми пређемо у Суторину, и да ће то остати тако, јер обећања трају дуги низ година, поручила је Kалуђеровић.

Ситуација је још гора него прошле седмице, казала је директорица ОШ “Дашо Павичић” Босиљка Перуновић, подсјетивши да су, умјесто да пређу у школу у Суторини, родитељи одабрали просторију без струје која се користи као фискултурна сала.

Босиљка Перуновић, директорица ОШ „Дашо Павичић“

-Пошто је пала велика коиличина кише, јутрос сам дошла негдје око 15 до 9 да видим какви су услови у школи. Учионица је била потпуно поплављена, много више него прошле седмице, као и ходник, гдје се већ ламинат подигао. Вода капа низ зидове, а дјеца су била готово у полумраку, са прозорима који не функционишу, бршљан се већ увукао унутра, било је јако хладно, сва су дјеца сједала у јакнама, тако да сам рекла да се настава у другој смјени не може одвијати. Родитељима сам понудила трећу смјену, с обзиром да не желе да пребаце дјецу, а знате да је обавеза да иду и школу и да имају наставу, да сутра имају наставу од 15:30 до 19:00, међутим, ни тај договор им није одговарао.

Перуновић истиче да је најважније да дјеца буду сигурна и да похађају наставу у условима које имају и њихови вршњаци.

-Јако је битно да сви имамо заједнички циљ, а то је да нам дјеца буду сигурна, да раде у условима који су хумани, гдје ће моћи да уче, да се друже и да имају услове као сва друга дјеца, посебно као дјеца у матичној школи и у Суторини. Суторина је дефинитивно рјешење које ће свима пријати, само треба родитељи да схвате да је то добра намјера, поручила је Перуновић.

Сутра би ребало да буде одржан састанак родитеља, представника Министарства, Секретаријата за културу и образовање Општине Херцег Нови, Мјесне заједнице Суторина и локалне заједнице, како би постигли заједнички договор и пронашли рјешење.

2 COMMENTS

 1. Kao prvo, prevoz nije obezjedjen. Iz kompanije Blue line su potvrdili da njih niko kontaktirao nije u vezi sa tim. Kao drugo sala je u mnogo boljem stanu nego učionica u kojoj ni u sred zime nije moglo da se uključi grijanje ako pada kiša a to sto ulazi malo zelenila u salu je najmanji problem. A kao trece I najbitnije, SRAM da bude i školu i opštinu i državu a ponajviše opštinu i mjesnu zajednicu Igalo sa njenim presjednikom na čelu koji ni u jednom trenutku nije stao uz nas roditelje niti uradio bilo šta po tom pitanju!!!

 2. Roditelji su obezbjedili inventar, klime za svaku ucionicu, razne donacije su bile za odeljenja.
  Sta je skola uradila ? Ministarstvo prosvjete?
  Djeca koja idu u Igalo, mahom su iz okoline Igala.
  Ministarstvo prosvjete sa raznim vd nije u stanju ni u maticnoj skoli da obezbjedi prostoriju za djake putnike koji po rasporedu nemaju prvi cas a nemaju ni prevoz da dodju na drugi; npr.
  Ministartvo prosvjete i razni direktori ne misle na dobro djece i tu potenciranu sigurnost, nego na brigo moja predji na drugoga.
  Jeste li posli danas u Sutorinu?
  Novinari ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here