ВРИЈЕМЕ ЈЕ ЗА ФИЛМОВЕ НА ПРОЉЕЋНОМ ИЗДАЊУ ХЕРЦЕГНОВСКОГ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА

Дан је као створен за гледање филмова. Препоручујемо прољећно издање Филмског фестивала Херцег Нови у оквиру мреже фестивала јадранске регије и првог онлајн фестивала који је удружио сарајевски, загребачки Фестивал ауторског филма Београд, на ondemand.kinomeetingpoint.ba Наша препорука су два неспорна југословенска класика, дигитално рестаурисана.

Остварење „Павле Павловић„,  редитеља-ветерана Пурише Ђорђевића, филмски класик из 1975. године, снимљен у продукцији Центар филма, дигитално рестаурирано у оквиру пројекта Вип Kинотека – у сарадњи компаније Вип мобиле и Југословенске кинотеке, до 17. Априла погледајте на ондеманд.киномеетингпоинт.ба у оквиру

Улоге  у овој провокативној друштвеној драми тумаче сјајни Беким Фехмиу, ненадмашна Милена Дравић, а са њима глумци легенде Раде Марковић, Љуба Тадић, Љубинка Бобић, Петар Божовић, Фарук Беголи, Стојан Аранђеловић, Данило Стојковић, Војислав Брајовић, Тони Лауренчић, Весна Пећанац.

Подсјетићемо, кроз причу главног јунака Павла Павловића, пожртвованог радника, металца,  прелама се слика  државе, друштва, система, пад морала и злоупотреба самоуправљања у Југославији  средином 70-их година  прошлог вијека. У замаху су  корупција и непоштење, а појединац који одлучи да о томе проговори, постаје  губитник. Филм је оштар,па не чуди што је убрзо по премијери, на националном фестивалу у Пули скинут са репертоара.

У овом филму једну од првих, кажу можда и најбољих улога остварио је Беким Фехмиу, а последњи пут се пред  филмским камерама појавила  Љубинка Бобић.Након филма погледајте и разговор са Пуришом Ђорђевићем чије филмове  Девојка, Сан, Јутро и Подне,  памтимо деценијама.

Друга препорука за данас  филм “Мирис пољског цвећа”  Срђана Kарановића који је својевремено признао да је написао 12 верзија сценарија, филм снимио са огромном муком И још већим  весељем, И помало из ината јер је имао утисак да продуцент Центар филм сумња  у ово остварење.

За разлику од Ђорђевића, Срђан Kарановић је  окупио већином натуршчике и филм реализовао као колаж  документарних и играних дијелова. Играли су и најпознатији: Љуба Тадић, Александар Берчек, Олга Спиридоновић,  Богдан Диклић, Бранко Цвејић, Слободан Алигрудић, Чедомир Петровић, Горица Поповић. У средишту  приче је глумац који без јасног разлога  напушта породицу и посао у позоришту и одлази код пријатеља на шлеп, засићен свим што носи  свакодневица.

Ни једном ни другом филму вријеме није наудило, публика их и данас воли.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here