Изложба Новљанке Ане Булатовић у Котору: Умјетност која позива на радост

Изложбом „Албета душе“ након подгоричке, Ана Булатовић, академска умјетница, представила се и которској  ликовној публици. На  отварању, у Градској галерији, окупила је цијелу Боку, о којој пјева, коју, слика, коју носи у својој души, која је њено пристаниште и уточиште.

Апстракције већих формата, топлог, приморског колорита, како је отварајући подгоричку изложбу рекао академски сликар Бранко Мрдак, својевремено Анин професор, одишу  „духом саме умјетнице“. Она се по ријечима Мрдака, „с лакоћом поиграва површином, мрљом, линијом, свим ликовним елементима који чине једно дјело“  а у коначном  њени “радови позивају на радост и буђење нечег новог и љепшег, на албету душе“.

Которску поставку отворила је новинар Витка Вујновић. Према њеним ријечима та Анина стваралачка игра је дјечије искрена, пуна повјерења, инстинктивна, а током ње умјетница дода сваком  „осјећању баш ону боју која му припада а свакој мисли – правац  којим жели да је води. И тако истражује  свјетове сопствених емоција и свјетове својих  мисли.“  Тако и пише, оцијенила је Вујновић и подсјетила на Анине ријечи: „Нема љепшег осјећаја од момента силаска и ушушкавања у сопственој души…“

Тим тренуцима „ушушкавања“ и „откривања“  Ана је осликала своја платна и тако озарила лица и душе свих посјетилаца.

С радошћу чекамо и изложбу у Херцег Новом, јер уз све што смо поменули Ана Булатовић како је за каталог изложбе записао професор Оливер Томић, „показује нам да свет није депресиван, циничан и скаредан, да се и даље може стварати са радошћу, да је апстракција некад конкретнија од привида коначних форми“.

Изложба „Албета душе“ биће у которској Градској галерији отворена до 30. маја.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here