Неђеши: Херцег Нови заузима посебно мјесто у срцима Мађара

Двоструки програм манифестације „Дани мађарске културе и гастро делиција” приређен је данас у Дворани Парк и Градској кафани. Организатори манифестације су Амбасада Мађарске у Црној Гори, Општина Херцег Нови и ЈУК Херцег фест са партнерима и пријатељима.

Амбасадор Мађарске у Црној Гори Јожеф Неђеши је истакао да Херцег Нови није случајно изабран за одржавање ове манифестације.

-Херцег Нови је симболично капија Европске уније и мјесто многих успјешних мађарских и европских инвестиција. Херцег Нови заузима посебно мјесто у срцима Мађара, о чему свједоче многобројни мађарски туристи, који сваке године бирају овај бисер Јадрана за своју дестинацију. Неко би рекао да је то због географске близине, међутим чврсто вјерујем да би исти број Мађара дошао и да је Херцег Нови на другом крају свијета. Природне љепоте, култура и гостропримство мјештана не само да привлачи већ и задржи све оне који посјете Херцег Нови, као што је то био случај са нашим почасним конзулом Чаба Мађаром, истакао је Неђеши.

Како наводи, Црна Гора није само стратешки партнер већ пријатељ.

-Поред динамично развијених политичко-економских односа наших држава, култура ефективно служи за унапређење међусобног разумијевања наших народа. Култура нас повезује и у простору и у времену. Ова манифестација нам управо омогућава успјешну комуникацију без језичких баријера, казао је Неђеши.

Увијек је права прилика дочекати добре сараднике и пријатеље у Херцег Нови и пружити руку спремну на сарадњу, а онда је јачати и ширити на све заједничке области, казао је на свечаном отварању предсједник Општине Стеван Катић, истакавши да је тако и данас када се окупљамо представљајући један дио традиције Мађарске, а то су њени гастрономски специјалитети.

-Поводи могу бити различити, али суштина свега је његовање добрих људских односа, богаћење живота искуствима и ширење круга пријатеља. Ако се присјетимо на то од када траје повезаност Херцег Новог и градова Мађарске, онда не смијемо изоставити податак да је породица Мађар управо у овом граду нашла свој мир и отворила први хотел у Зеленици. Вашу државу представили сте и кроз Дане Мађарске на Празнику мимозе, али и кроз недавни сусрет са мађарским привредницима како би била размјењена искуства и успостављени нови мостови пословања, рекао је Катић.

Како наводи, мађарска кухиња представља јединствену комбинацију традиције, богатство укуса и арома карактеристичних за вашу државу. Исто тако, бокешка кухиња јединствена је по савршеном споју мора и планина које нас окружују.

-Херцег Нови је, од свог оснивања па кроз вијекове, показао да је град отвореног срца, толеранције, добрих и вриједних људи, а изнад свега да има велики број побратимстава са градовима држава у окружењу и шире. То је доказ да су сви добронамјерни људи увијек добро дошли. Зато се радујемо поновном сусрету и повезивању Херцег Новог и Мађарске у више сегмената, од туризма и културе, до гастро делиција и надамо потенцијалним пројектима, истакао је Катић.

У културно умјетничком програму наступила је Фолклорна група КУД Барања. Програм је настављен у Градској кафани у оквиру којег је приређена дегустација мађарских вина и гастро делиција.

Мађарска се до сада више пута представила у Херцег Новом – од учешћа на претходним Празницима мимозе, до пословног форума одржаног у марту ове године, у организацији мађарске агенције за промоцију извоза ХЕПА.

Уз многобројне суграђане, Дану мађарске културе и гастро делиција присуствовали су амбасадори Украјине и Бугарске, Олег Герасименко и Стефан Димитров, отправница послова у Амбасади Србије, Јелисавета Чолановић, као и потпредсједник Општине, Мирко Мустур, одборници локалног парламента и секретари општинских секретаријата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here