Кол центар за подршку имунизацији и заштити дјеце од заразних болести

Kроз пројекат „Подршка унапређењу система рутинске имунизације и повећању обухвата вакцинацијом у Црној Гори“ почиње са радом Кол центар за подршку имунизацији и заштити дјеце од заразних болести.

-Пројекат „Подршка унапређењу система рутинске имунизације и повец́ању обухвата вакцинацијом у Црној Гори“ покренут је да бисмо се суочили са једним од најважнијих проблема јавног здравства – ниским стопама вакцинације дјеце. У оквиру овог пројекта, који финансира Европска унија, Кол центар ће се научно заснованим и исправним информацијама супротставити годинама дезинформација и злоупотребе друштвених мрежа. Циљ је да родитељи буду упознати са истинитим и провјереним чињеницама, и да њихови страхови и питања добију адекватан одговор, наводе из Министарства здравља Црне Горе.

Пројекат је покренут како би се суочили са једним од најважнијих проблема јавног здравства – ниским стопама вакцинације дјеце.

-Низак проценат дјеце која су заштићена вакцином против морбила, заушки и рубеле (тзв. MMR веома је забрињавајући, а посебно у свијетлу актуелних епидемиолошких дешавања у свијету, региону и у сусједним земљама. Црна Гора је и као туристичка дестинација изложена повећаном ризику. Зато је Министарство здравља, уз подршку УНИЦЕФ-а и стручну подршку Института за јавно здравље Црне Горе, одлучило да покрене Кол центар, доступан на броју 020/20-70-80, путем којег ће љекари позивати родитеље предшколске дјеце која нису заштићена овом вакцином. Они ће информисати родитеље о ризицима које носи изостанак вакцинације и опасностима од болести као што су морбили, заушке и рубела. Истовремено ће презентовати бенефите заштите путем вакцинације. Одговараће и на питања и недоумице родитеља, на стручан али разумљив начин.

Тимови изабраних доктора за дјецу у домовима здравља у цијелој Црној Гори ће у наредном периоду обављати и ванредну вакцинацију викендима, како би дјеци, која нису вакцинисана вакцином против морбила, заушки и рубеле, омогућили да се у што краћем року вакцинишу, саопштено је из Министарства здравља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here