Доклестић: Одузето право на слободно изјашњавање

Уочи данашње сједнице СО Херцег Нови саопштење за јавност упутила је предсједница Еколошког друштва Боке Которске, Оливера Доклестић, бивша директорица предузећа „Водовод и канализација“, јер јој је ускраћено право да присуствује данашњем засиједању кроз институт „слободне столице“ и коментарише Извјештај о раду „Водовода и канализације“ за 2022. годину и даје одговоре одборницима и новом директору.

-Мој захтјев је оправдан, јер сам била на дужности извршног директора током цијеле 2022. године, савјесно и одговорно обављала посао све до разријешења дужности 29. децембра 2022. И овог пута, као и за прошлу сједницу, када је расправљано о Плану и програму рада ВИК-а за 2023, Отовић ми је забранио учешће, са образложењем: „Госпођа Оливера Доклестић, као бивша директорица „Водовод и канализација“ д.о.о. … оспорава Одлуку Одбора директора тог привредног друштва о избору господина Бора Лучића за извршног директора, на коју је сагласност дала скупштина општине. С обзиром на ту чињеницу предсједник Скупштине цијени да постоји реална опасност да би се кроз излагање Оливере Доклестић јавни интерес подредио приватном и расправа искористила за политичко дјеловање“, објашњава Доклестић у саопштењу и тврди да је „оваква одлука забране и одбрана од неистина и манипулација, која се доноси већ други пут, може се назвати: политичким мобингом, извртањем чињеница,  одузимањем елементарних права грађанске слободе, права на слободно изјашњавање и права одбране од лажи“.

Подсјећа да је на челу Водовода била од 4. септембра 2017. предложена од Новске листе као нестраначка личност, те да је до посљедњег дана у ВИК-у, радила у интересу града, а не у интересу било које политичке групације.

Додаје да је у извјештају о раду који је потписао нови директор свјесно или не минимизирао учинак предузећа у 2022. години када је била директор, те да такав извјештај не би требало усвојити. Доклестић наводи да је Извјештај конципиран на основу нове систематизације, а не онако како стоји на шеми радних јединица. Каже и да је извјештај о раду детекције губитака неистинит, те да нема помена о Агенди за смањење губитака, по којој су обављане активности до краја децембра 2022.

-Нема извјештаја о израђеним новим, идејним и главним пројектима, које је финансирао ВИК за водовод и канализацију и кишну канализацију, (нарочито битан резервоар за Бијелу и Каменаре, кишни колектор у Немилој, водовод за Орјенски батаљон и x херцеговачке и др.,  Пројекат канализације за Устаничку улицу и тд.), затим о великом квару који се догодио на главном цјевоводу ДН 600 мм у Ђеновићу, у јулу 22, за чије отклањање су радници ВИК- понијели велики терет. Нема помена о завршеном цјевоводу за Ратишевину, за који је ВИК дао велику помоћ у материјалу и радној снази, о Агенди за израчунавање биланса стања вода за Опачицу као дијела студије заштите са зонама заштите, које је конципирао сам ВИК. Такође, нема помена о изграђеном мјерном профилу и његовој улози у билансу стања Опачице, о јавној набавци за кишомјерне станице за потребе израчунавања биланса стања воде за прихрањивање Опачице, затим о нелегалним објектима, нелегалним прикључцима и нема извјештаја о легелизованим прикључцима на водовод и канализацију (укључујући ривијеру) а о чему је урађен велики помак напријед у 2022. години. Нема извјештаја о броју запослених током 2022, вјероватно зато јер је нови директор већ примио за четири мјесеца 18 нових људи, о раду јавног WЦ-а који одржава ВИК, о штампаном гласилу ВИК-а „Билтен 4Е“, који је имао 4 броја у 2022, са неких 80 текстова, готово из свих радних јединица. Нема помена о стручним радовима и учешћу на стручним конференцијама и савјетовањима, округлим столовима, у којима је учешће узимало десетак инжењера и хемичара ВИК-а, што се може сматрати стручном обуком, усавршавањем и размјеном знања, наведено је у соопштењу Доклестић које закључује да забрана присуства сједници СО „говори о диктатури власти и угрожавању људских права“.

-Власт у Херцег Новом се понаша као окупатор, стављајући сопствене и политичке интересе изнад интереса заједнице и струке. Ја свакако не играм политичке игре, а Новска листа и даље јако гласно ћути, закључила је Доклестић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here