Обиљежен Дан побједе над фашизмом

Полагањем вијенаца представника ОО УБНОР ХН 1941 – 1945, Скупштине општине Херцег Нови и Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом на споменик Безметковић, обиљежено је 78 година од побједе над фашизмом и окончања Другог свјетског рата. Почаст жртвама одали су ученици све четири основне и средње школе из нашег града који су припремили умјетнички програм и на тај начин поезијом и прозом подсјетили на тековине НОР-а.

Дан побједе над фашизмом свијетли је празник тријумфа правих вриједности човјечанства и вишегодишње борбе против наметнутих фашистичких и нацистичких идеологија у којој је наш народ поднио велике жртве, казао је предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић.

-Сјетимо се свих оних који су дали живот у борби за ослобођење, свих оних који су мучени и погубљени у логорима, невиних жртава, дјеце, жена, који су били криви само зато што су друге нације и вјере, али и свих оних који нису били спремни да се повинују туђинцу и зато су стријељани јавно на трговима као примјер осталима да не би слиједили њихове поступке и пружали отпор, казао је Отовић.

Подсјетио је да Други свјетски рат, нажалост није донио само борбу са окупаторима већ и нешто још страшније – братоубилачки поход који је много болнији.

-Зато је овај дан и опомена да његујемо заједништво и јединство, да чувамо животе својих ближњих и не дозволимо раздор међу нама. Слободарски народ какав је наш, никада није трпио туђу силу, непријатељске окове, већ је љубио слободу више него ишта друго. И то је сила којом је, иако сиромашан, малобројнији и мучен кроз историјске, вјековне буре, побјеђивао. Имамо задатак сви заједно да о њима причамо нашој дјеци и будућим генерацијама да се не забораве подвизи чистог родољубља према отаџбини и слободи јер би то значило да смо заборавили дио своје историје, своје претке и изгубили слободарски дух, казао је Отовић.

Други свјетски рат био је најстрашнији, највећи и најразорнији рат у којем је учествовало 110 милиона војника, погинуло између 50 и 70 милиона људи, са 61 милионом рањених, подсјетила је у име УБНОРа 1941 – 1945 Оливера Доклестић.

-Рат у којем је звијерска људска нарав могла слободно да влада у име неких нових закона јачег или више расе, да тлачи и уништава друге народе својим системом масовног убијања, казала је Доклестић и додала да је ово први рат у којем је употребљена нуклеарна бомба са чијим се посљедицама свијет дуго борио.

Истакла је значај и допринос бораца херцегновског краја у којем је више народних хероја, али и свих оних који су дали животе широм тадашње Југославије и Европе.

-Фашизам је био велика пошаст човјечанства и мислило се да је та звијер заувијек уништена капитулацијом Сила осовине и њихових сателита. Други свјетски рат мора бити аксиом ужаса, велика опомена за најстрашнији степен људске самодеструкције, али и борбе за слободу. Ипак, остаје питање, да ли се зло притајило па се сада већ представља, али у другачијем облику, запитала је Доклестић.

Обиљежавању Дана побједе над фашизмом присуствовали су и секретар Скупштине општине Херцег Нови Дејан Радонић, ученици и управе новских основних и средње школе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here