Грађани имају повјерење у локалне јавне емитере

Невладина организација Медиа центар је крајем априла и почетком маја реализовао осам радионица за уреднике и новинаре локалних јавних радио и телевизијских емитера у склопу пројекта “За боље извјештавање локалних јавних емитера у Црној Гори”.

Радионице су одржане у Бару, Будви, Котору, Херцег Новом, Беранама, Никшићу, Рожајама и Пљевљима, а у њима су учестовали уредници и новинари пет локалих јавних телевизија (Будва, Херцег Нови, Никшић, Рожаје, Пљевља) и шест локалних радио станица (Бар, Тиват, Котор, Даниловград, Беране, Андријевица).

Истраживања која је спровео Медиа центар односила су се на квалитет информативних програма локалних јавних емитера, односно на питање повјерење грађана и грађанки у те медије, што је дио пројекта чији је општи циљ побољшање квалитета извјештавања локалних јавних емитера у Црној Гори. Оба истраживања су показала да су локални јавни емитери потребни локалним заједницама, које у њих имају много веће повјерење него што је оно које грађани/ке имају у РТЦГ, националну јавну радио- телевизију.

Реализација пројекта “За боље извјештавање локалних јавних емитера у Црној Гори” к биће настављена, саопштили су из Медиа центра, ако би био остварен његов специфичан циљ, а то је унапријеђење учешћа грађана/ки у креирању програмских садржаја и контроли примјене професионалних стандарда у извјештавању.

Пројекат се реализује од октобра 2022. до октобра 2023. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here