Усвојен колективни уговор Института Игало

Одбор директора Института „Др Симо Милошевић“ већином гласова усвојио је јуче, на електронској сједници, нацрт новог колективног уговора, који ће бити прослијеђен Влади Црне Горе на даље усвајање.

Како за РТХН објашњава предсједник Одбора, др Драшко Рашковић, Влада се, према законској процедури, може изјаснити по добијању мишљења из ресорних министарстава.

Др Драшко Рашковић, предсједник Одбора директора Института Игало

– Усагласили смо ставове са Синдикатом, повећали коефицијенте сходно Гранском колективном уговору, што смо били дужни и по важећим судским пресудама, које су већ неколико година на снази у Институту. Исплаћујемо запосленима разлике у односу на њихове личне дохотке, који нису били усклађени претходних година – наводи он.

Др Рашковић сматра да је тај, како је казао, оптерећујући фактор коначно разријешен, док су остале ставке у колективном уговору задржане из претходног, који је до сада био на снази.

Информише да је ка Фонду здравства, сходно закључку са јучерашњег састанка Одбора за туризам, већ послат захтјев за новом авансном уплатом.

– У разговору на Одбору за туризам сугерисано нам је да би то могло бити тренутно рјешење, које би на неки начин ријешило проблем нагомиланих дугова према запосленима, у смислу исплате заосталих личних доходака – прича др Рашковић.

Чешком конзорцијуму Филберт синоћ у поноћ истекао је рок за изјашњавање по питању куповине акција Института на петом покушају продаје, али др Рашковић објашњава да постоји могућност да су они одговор послали поштом, због чега треба сачекати још који дан.

– Врло вјероватно од тога неће бити ништа, али да испоштујемо те законске рокове. Јуче је ријечи било о неким другим могућностима, типа да држава откупи акције мањинских акционара или о приватно-јавном партнерству, а приори министри нису одбили ни један од тих нових предвиђених начина за рјешавање питања Института, али ће у наредом року о томе бити више говора – казао је др Рашковић.

Подсјећамо, чешки конзорцијум био је заинтересован за приватизацију Института, али су због нагомиланих проблема, као и висине дугова, вјероватно одустали од откупа акција. 

2 COMMENTS

  1. Kada će biti smijenjen DPS menandžment koji već 25 godina gusi i unistava Institut a i dalje upravlja njime ? Institut je ogledali Crnw gore gdje su nastupile promjene a DPas i daljw vlqda.

  2. Institut treba da nastavi rad kao državna institucija. JUNACIMA današnjice-radnicima Instituta treba isplati zaostale lične dohotke.
    Jedino tako bi ispostovali njihovo CASNO zalaganje i strpljenje ,koje su pokazali u ovom
    teškom vremenu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here