Поштуј живот – врати оружје

Сваки грађанин сходно Закону о оружју, у оквиру акције „Поштуј живот – врати оружје“, може без било каквих правних последица, несметано и добровољно полицији предати ватрено оружје, без обзира на то да ли оружје посједују у илегалном или легалном власништву и независно о којој категорији ватреног оружја је ријеч.

Како је саопштено из Управе полиције, начин на који грађанин оружје може предати је веома једноставан, а то је позивом на број 122, након чега ће полицијски службеник преузети оружје на мјесту гдје се оно налази и грађанину издати потврду о  преузетом ватреном оружју.

Од ступања на снагу Закона о оружју до данас грађани су добровољно вратили 2.011 комада ватреног оружја, 291 минско експлозивно средство (најчешће ручне бомбе), 1-118 комада дјелова оружја, 35.571 комад метака различитог калибра.

– Овим путем указујемо на одредбе Закона о оружју којим се у члану 33 прописује, да је забрањено ношење оружја на јавном мјесту, да су сви дужни да се придржавају правила јавно истакнутих забрана о уношењу оружја у одређене просторе или просторије као и да се не смије на јавном мјесту оружје учинити видљивим другим лицима, нити се смије носити на начин који их узнемирава. У истом закону члан 34 прописује да се оружје и муниција морају чувати тако да нијесу доступни лицу које није овлашћено да их посједује, а нарочито малољетним лицима, закључани и одвојени у металном ормару, сефу или сличном спремишту или на други безбједан начин. Члан 36 поменутог закона прописује да је власник оружја дужан  да оружје одржава у исправном стању и да правилно рукује њиме и да је забрањена употреба оружја на јавном мјесту или на другом мјесту, гдје се може угрозити безбједност грађана – наведено је у саопштењу.

Из Управе полиције позивају грађане да о евентуалним сазнањима да друга лица посједују нелегално оружје и крше одредбе закона о оружју, позивом на број 122 анонимно упознају службенике  полиције, који ће у најкраћем могућем року сходно својим овлашћењима предузети законом прописане мјере и активности којим ће спријечити даље злоупотребе и кршење закона.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here