Poziv za instruktore za kretanje uz pomoć bijelog štapa

Фото:Савез слијепих ЦГ - илустрација

Savez slijepih Crne Gore objavljuje poziv za tri stručna radnika i saradnike za program obuke budućih peripatologa, odnosno instruktora za samostalno kretanje uz pomoć bijelog štapa, od kojih će najmanje jedna nastaviti angažman te obučiti najmanje dvije zainteresovane osobe oštećenog vida za samostalno kretanje i savladavanje trasa u gradu u kojem žive.

Uslovi koje je potrebno ispuniti kako bi se prijave razmatrale su sljedeći: kandidat mora biti punoljetna osoba, završen naajmanje IV stepen stručne spreme i da ima iskustvo u radu sa osobama oštećenog vida.

Za program obuke zainteresovani se mogu prijaviti do 19. maja (petak) na mejl adresu savezslijepihcg@gmai.com sa naznakom „OBUKA ZA PERIPATOLOGA“. Na isti mejl mogu se obratiti u slučaju postojanja nedoumica ili za dodatne informacije, navode iz Saveza slijepih.

Ova usluga u Crnoj Gori je inovativna, jer ne postoji nijedan peripatolog koji bi je sprovodio.

Samostalno kretanje je važan segment samostalnog života svake osobe s invaliditetom, a posebno osoba oštećenog vida. Jedan od ključnih razloga za visok broj osoba oštećenog vida koje se ne kreću samostalno uz pomoć bijelog štapa, jesu: strah, nedostatak samopouzdanja, ali i činjenica da u Crnoj Gori ne postoje stručne, organizovane i sertifikovane vrste obuka za samostalno kretanje.

„Rasklopi štap i pokreni avanturu samostalnog kretanja“, novi je projekat koji Savez slijepih Crne Gore sprovodi uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja. Projekat je započeo sa realizacijom 26. 12. 2022. godine, a trajaće 12 mjeseci.

Osnovni cilj projekta je unapređenje položaja osoba oštećenog vida u Crnoj Gori uz stvaranje uslova za uključivanje u sve oblasti društva na ravnopravnoj osnovi, kroz kreiranje obuke za kretanje uz pomoć bijelog štapa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here