Појачати превенцију насиља и повећати број педагога у школама

У основним и средњим школама у Црној Гори сутра ће први час бити посвећен превенцији вршњачког насиља, најавио је министар просвјете Миомир Војиновић.

Војиновић је на конференцији за новинаре казао да ће Министарство просвјете ванредно ангажовати директоре и појачати рад школских тимова у превенцији вршњачког насиља.

Данас почиње са радом дигитална платформа – број 080 777 777, гдје ће током 24 сата моћи да буду пријављени сви облици вршњачког насиља а сваки разговор биће сниман. Позив ка том броју биће бесплатан за све мреже у Црној Гори.

-Предложио сам да сутра у основним, средњим школама и вртићима, први час буде посвећен превенцији и борби против вршњачког насиља, гдје ће се афирмисати друге вриједности као што су љубав, сарадња и заједништво, рекао је Војиновић.

Он је казао да ће бити преиспитан правилник о нормативима и стандардима који предвиђа број психолога и педагога за рад у основним школама, како би повећали број људи који би радили на превенцији вршњачког насиља.

Војиновић је позвао министарства унутрашњих послова и здравља, социјалне установе, да раде на превенцији вршњачког насиља и истакао да Министарство просвјете предузима све како би вршњачко насиље свели на најмању могућу мјеру.

-Овом проблему морамо системски прићи, као друштво и као држава на крајње озбиљан начин, нагласио је Војиновић.

Министар је апеловао на родитеље да разговарају са дјецом и да сарадња родитеља и просвјетних радника буде на већем нивоу.

У овој школској години тимови који раде на превенцији имали су преко 500 активности у превенцији вршњачког насиља, а како је рекао Војиновић обављено је 109 индивидуалних разговора са дјецом.

Оцијенио је да је потребно донијети другачија законска рјешења али, како је казао, Министарство просвјете то не може само учинити већ да је потребна сарадња са Министарством правде и осталим министарствима.

Војиновић је казао да је разговарао са министром унутрашњих послова Филипом Аџићем о могућностима да полицајац буде све вријеме у школи али да му је одговорено да не постоји реална могућност за то те да је добио увјеравања да ће полиција појачати активности како би дошло до спречавања вршњачког насиља.

Извор РТЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here