Увођење љубичасте зоне паркирања у ширем центру града  

У Паркинг сервису Херцег Нови током љетне сезоне планирају увођење љубичасте зоне у центру града и дигиталне киоск-карте до краја године.

Директор Паркинг сервиса Миладин Бато Видаковић, гостујући у Новском јутру, казао je да се труде да изађу у сусрет грађанима и туристичкој привреди да их ослободе плаћања паркинга током празника и тај тренд ће наставити:

Миладин Бато Видаковић

 – Планом и програмом рада друштва, ове године је предвиђена љубичаста зона у центру града, јер се показала као додатан бенефит онима који желе да оставе возило у центру града и заврше обавезе у кратком периоду. Та пракса се показала, да временско ограничење нису добра, у зонском паркирању, као што је била црвена зона са максимално два сата паркирања. То се није показало као добра пракса, него да је љубичаста зона чак боља пракса него временско ограничење. За два еура по сату у љубичастој зони, било је у почетку неразумијевања. Касније се показало као добро рјешење и да платите више, јер у сваком моменту можете наћи слободно паркинг мјесто у центру и завршите обавезе, оцијенио је Видаковић.

У плану је проширење љубичасте зоне током сезоне:

 – Љубичаста зона ће обухватити дио, који је прошле године био код Градске кафане према Ловћен банци, мали плато код Градске музике на Карачи, од Аутобуске станице до пијаце у Улици Десете Херцеговачке. У договору са суграђанима обухватили смо и дио Улице Партизански пут, тако да ћемо проширити тај дио зоне. Сматрам да ће то бити додатни бенефит растерећења саобраћаја. Јер, једноставно, та цијена утиче да се може прије доћи до паркинг мјеста, платити мало више, завршити обавезе. Ова пракса се најбоље показала, прошле године и то ћемо поновити с тим да смо проширили љубичасту зону, навео је Видаковић.

Могућност плаћања паркинга је путем СМС-а, карте се купују на трафикама и мјестима која су обиљежена за продају.  

– Имамо претплатне карте за суграђане, СМС поруком, који се примјењује већ неких 15 година и популарне киоск – карте, које ћемо до краја ове године замијенити дигиталним киоск-картама.  Првих 15 минута заустављања  у зони паркирања је бесплатно. Између два СМС-а је размак пет минута. Дигитални киоск ће олакшати куповину карата. Настојаћемо да повећамо број продајних мјеста, гдје је фреквентно. Имамо и четири паркомата, који гравитирају од Игала до центра и од Канли куле у жутој зони до Десете Херцеговачке, гдје поготову, гости траже локацију ближе граду.      

Кључ је када дође наша нова апликација моћи ћете да плаћате СМС-ом, кредитним картицама, да гледате гдје је слободан паркинг и да пратите претплату, објашњава Видаковић.  

Очекују да ће до краја године бити уведена нова апликација која обухвата јединствен систем плаћања и праћења слободних паркинг мјеста. Пројекат би требало да прођу у шест корака и половином овог мјесеца да крену у тестирање апликације за управљање цијелог система а онда ће постепено реализовати цијели поступак увођења новог система.    

3 COMMENTS

  1. Postovani
    Zasto vlasnicima nekretnina (stranim drzavljanima) na teritoriji Herceg Novog omogucite da kroz izmenu statusa “ gostiju „i koriste iste ili slicne -posebne benefite za parkiranje .Porez na imovinu , takse vec placaju bez ikakvih umanjenja ! Postojeca pravila stimulisu lokalne vlasnike da sopstvene parkinge izdaju .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here