Запосленима у Институту не треба декларативна већ конкретна и хитна подршка

Фото: архив РТХН

Запослени у Институту Игало, представници свих синдиката који дјелују у оквиру Уније слободних синдиката Црне Горе, локалне управе, удружења пензионера, грађани али и норвешки пацијенти који се деценијама рехабилитују у нашој здраватсвеној установи, упутили су са данашњег протеста у Игалу апел Влади да се што хитније укључи у рјешавање проблема радника те установе.  Траже хитну уплату зарада кроз финансијску помоћ коју, како је поручила предсједница Синдиката Института Игало, др Марија Обрадовић, Влада никада није пружила тој установи.

-Тражимо да нам се јавно саопшти стратешки план Владе ЦГ по питању Института Игало, јер је неопходно да се спријечи његова даља девастација. Тражимо од мањинских акционара Института  да, у зависности од акцијског удјела, допринесу рјешавању проблема, како кроз конструктивна рјешења тако и кроз финансијску помоћ, казала је Обрадовић.

Она је поручила да запослени захтијевају да буду укључени у све будуће преговоре који се тичу њихове будућности, а од Општине Херцег Нови да са Владом нађе рјешење за откуп акција или неки други модел који ће помоћи финансијској стабилизацији.

-Декларативна подршка нам не треба. Тражимо хитна конструктивна рјешења, казала је Обрадовић и истакла да Влада која откупљује фабрике и посједе, на жалост није препознала значај Института.

Марија Обрадовић, предсједница Синдиката Института Игало

-Влада заборавља да је држава већински послодавац радницима Института и оглушује се на њихово законско право да за свој рад буду плаћени, казала је Обрадовић и подсјетила да нису примили четири зараде и да још увијек нису усклађени коефицијенти са Гранским колективним уговором који важи за све здравствене раднике у Црној Гори.  

Поруке са протеста упутили су и физиотерапеути Института: Зорица Греговић, Наташа Трипковић, Мирослав Зорић, Ана Вујадиновић, Наташа Матковић и Јелена Булатовић и истакли да су они једини радници у Црној Гори са којима није потписан Колективни уговор. Питали су какву поруку држава шаље младим људима када игнорише чињеницу да мјесецима запослени у Институту не примају зараде. Крајње је вријеме, како су рекли, да их представници Владе обавијесте о намјерама и тако прекине дугодишње понижавање радника.

Генерални секретар Уније слободних синдиката Црне Горе Срђа Кековић казао је да су данас у Херцег Новом да кажу послодавцима и политичким елитама да је Унија слободних синдиката спремна да се бори за вриједности 1. маја.

-Оде нам младост, одоше наши људи из Црне Горе због тога што им Црна Гора не пружа достојанствене услове рада. Без радника нема стварања профита и капитала и не може да се гради држава. Крајње је вријеме да створите достојанствене услове рада како наше колеге, а поготово млади људи, не би одлазили из државе, казао је Кековић

Унија слободних синдиката, како је истакао,  почиње имплементацију једне од шест резолуција које су усвојили делегати четвртог конгреса Уније слободних синдиката 1. новембра прошле године.

-То је резолуција о заштити привредних субјеката које су од посебног значаја за државу и грађане. Прошли смо мукотрпан транзициони процес у којем је држава приватизовала и што је и што није требала, што је морала и што није морала. Од тога смо добили на десетине хиљада угашених радних мјеста, угашену индустријску привреду. Крајње је вријеме да се тај процес заустави, казао је Кековић.

Поручио је да неће дати Аеродроме, Луку, Плантаже, Електропривреду, Водовод и комунална предузећа. Један од тих колектива који, како је рекао, неће дати јесте Институт „Др Симо Милошевић“.    

-Институт је бренд који је пронио славу Црне Горе широм свијета. Влада мора да нађе новац, да би се инвестирало у овај драгуљ. Поручујемо политичкој елити, овој и свим другим Владама, морате инвестирати у Институт. То су ситне паре у односу на оне које се просипају. Мора да се уведе одговорност на свим нивоима и да почне да се одговара личном имовином и донесе Закон о поријеклу имовине, поручио је Кековић. 

Срђа Кековић, генерални секретар УССЦГ

Подршку запосленима Института Игало дао је Независни синдикат полиције а предсједник те синдикалне организацааије Игор Рмандић захвалио је „храбрим радницима Института, који су одлучили да се боре за свој хљеб, за свој посао и своју породицу“.

-Не желе да гледају како се неумитно урушава нешто што су генерације градиле. Желим да поздравим и оне који раде у Институту а данас сједе код куће или испијају кафу по новским кафићима. Мислим да је било прече да данас буду овдје са нама. Немојте да вас то обесхрабри, будите јаки, чврсти и истрајни, резултат мора доћи на крају, казао је Рмандић и објаснио да та порука проистиче из чињенице да је Независни синдикат полиције толико дискриминисан али да је гро чланства састављен од чврстог материјала.

-Колико год да су олује које се вију око нас јаке, оне само дувају у наша једра и дају нам снагу да истрајемо. Желим вам да истрајете у вашој борби, да очувате Институт и да се ваша дјеца запошљавају у Институту и да дочекујемо још много туриста у њему, казао је Рмандић.

Владимир Павићевић из Синдиката здравства казао је да све што се ради у здравству не представља ни двадесети дио Института Игало.

-Генерације прије нас су могле из темеља да направе гигант црногорског здравства и туризма, могли су и да управљају њим, а ми данас не можемо ништа. Ми немамо домаће памети и како која Влада дође боре се да нађу инвеститоре и туђу памет, да располажу оним што су наши очеви и дједови градили, казао је Павићевић и упутио предлог Влади да ЕПЦГ само један мјесец ради за Институт Игало и да га на тај начин подигну на ноге.

-Желим вам да следећи 1. мај дочекате у нашем Институту на задовољство свих вас и свих грађана Црне Горе, поручио је Павићевић.

Протестно окупљање почело је на платоу испред друге фазе Института „Др Симо Милошевић“, одакле су кренули Јадранском магистралом, Дубровачком и улицама Сава Илића и Пете црногорске бригаде до раскрснице код “Ароме” у Игалу.

Скупу су присуствовали предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић, потпредсједник Општине Мирко Мустур, као и одборници локалног парламента. Подршку протесту су дали посланици Тамара Вујовић и Максим Вучинић.

3 COMMENTS

  1. OD 17 MAJA AKO COND I MINISTARSTVO ZXRAVLJA NE DAJU NEKI NOVAC INSTITUTU IGALO,OBUSTAVLJA SE SARADNJA SA NJIMA.TJ.NIJHOVI PACIJENTI I AKO BUDU UPUCENI U IGALO NECE DOBITI TERAPIJU I BICE VRACENI.PA NEKA IH LIJECE ŠCEKIC I KADIC

  2. Menandžment instituta je i dalje sastavljen od političkih kadrova DPS-a i nikakvih promjena nije bilo,dok medicinskog kadra fali i uskoro se neće moči raditi imamo 100 zaposlenih DPS-ovaca u i oko menandžmenta koji nisu sposobni gоsta dovesti i naravno kqd se ukaže prilika kao kad su im dio gostiju Carine poslale oni odbijaju čist profit dok iz licnog profita Holanđanima daju jednokrevetne sobe po cijeni od 40€!!!!? Zašto to Savo dozvoljava, nikakve promjene u menandžmentu nije uradio a oni mu o glavi cijelo vreme rade!

  3. Svi „posteni“političari preokupirani su sa Spajićevim planom o uvođenju 35-to časovne radne sedmice kao u Eu u koju se deklarativno svi kuno pa nemaju vremena za spas Instituta iz ruku Rakčevića i Abazovića sa slugama iz SNP-a.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here