Протест радника Института на Празник рада

Ситуација у Институту „Др Симо Милошевић“ постаје алармантна, јер радници већ четири мјесеца не примају плату, док из Владе тврде да никакву помоћ или позајмицу неће упутити овој здравственој установи.

Таква ситуација повод је за нови протест, који ће симболично бити одржан на Празник рада – 1. мај, у организацији Синдиката Института и Уније слободних синдиката, а уз подршку многобројних синдикалних организација из Црне Горе.

Како за РТХН наводи предсједница Синдиката Института, др Марија Обрадовић, радници нису примили четири плате, што ситуацију чини још тежом.

Др Марија Обрадовић, предсједница Синдиката Института

– Ситуација је критична до те мјере да су радници гладни и одговорно тврдим да тако и јесте. Протест је организован у сарадњи Уније слободних синдиката и Синдикалне организације Института, симболично на Празник рада, баш зато што је подршка радницима посебно важна на тај дан – прича она.

Окупљање је планирано у подне на паркингу код друге фазе Института, одакле ће се повoрка кретати магистралом до прве фазе, гдје ће се окупљенима обратити представници неколико синдиката.

– Велики је број синдиката који нам пружају подршку и који ће доћи из свих крајева Црне Горе да заједно са радницима Института и грађанима Херцег Новог помогну да се наш апел чује да се ова установа, која је већ у ситуацији да је прича о гашењу све извјеснија, сачува – наводи др Обрадовић.

Борба за очување Института без грађана Херцег Новог није могућа, па у Синдикату и на овом протесту очекују велику подршку.

– Морам да кажем да смо до сада стварно имали подршку грађана и Херцег Новог и Црне Горе, али нам је у овом тренутку јако потребно да буду ту. За већину је 1. мај нерадни дан, па ће људи имати прилику да прошетају и помогну нам. Врло добро знамо колико Институт значи општини Херцег Нови и шта би се догодило да и последња у низу великих фирми пропадне, као што се то догодило са ХТП Боком, Бродоградилиштем и слично – казала је др Обрадовић.

Гашење Института, како истиче, значило би и гашење Херцег Новог, због чега је свима у интересу да се тако нешто не догоди.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here